PROJEKAT REGULACIJE POTOKA SUŠICA

Obezbijeđena sredstva za drugu fazu projekta

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić potpisao je danas sa ministrom privrede Kantona Sarajevo Zlatkom Mijatovićem i direktoricom Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Belmom Barlov sporazum o sufinansiranju projekta regulacije potoka Sušica na području općine Centar Sarajevo – II faza.

Potpisivanjem navedenog sporazuma zatvorena je finansijska konstrukcija za početak druge faze realizacije projekta regulacije, odnosno ucjevljenja potoka Sušica. Ovu fazu projekta ministarstvo će sufinansirati sa iznosom od 500.000 KM, dok je ostatak sredstava obezbijeđeno u budžetu Općine Centar. Nadzor nad izvođenjem radova provodit će Zavod za izgradnju KS, dok će resorno ministarstvo pratiti realizaciju projekata na terenu, ali i kroz dostavljenu dokumentaciju od Zavoda i općina.

Naime, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo izdvojilo je 5.378.975 KM za sufinansiranje regulacije riječnih korita i zaštitu od poplava na području Kantona Sarajevo za ovu godinu.

Načelnik Mandić kazao je da su sredstva koja su dodijeljena Općini Centar izuzetno značajna kako bi se započela realizacija druge faze projekta regulacije potoka Sušica.

-Općina Centar već dugi niz godina izdvaja značajna finansijska sredstva za uređenje riječnih korita i preventivno djeluje na zaštiti od poplava. Koristim priliku da se zahvalim ministarstvu privrede što je imalo sluha da sufinansira realizaciju ovog, za nas, izuzetno značajnog projekta, poručio je Mandić.

Ministar Mijatović naglasio je da je cilj finansijske pomoći općinama za projekte uređenja riječnih korita u KS trajna zaštita stanovnika i njihove imovine, privrednih subjekata, infrastrukture, ali i poljoprivrednog zemljišta od štetnog djelovanja voda izazvanog poplavama i bujicama u rizičnim područjima koja su definisana Kantonalnim planom odbrane od poplava.

Da podsjetimo, prvu fazu regulacije potoka Sušica koja je realizirana u prošloj godini zajedničkim sredstvima finansirali su također Općina Centar i Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo u iznosu od 866.000 KM. 

Realizacija projekta regulacije potoka Sušica predstavlja preduslov za izgradnju kružnog toka na Šipu sa izmještanjem dijela Alipašine Ulice.

Također, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo izdvojilo je u ovoj godini 700.000 maraka za izmještanje vodovodne i kanalizacione mreže u okviru projekta regulacije potoka Sušica.