POMOĆ MEMORIJALNOM CENTRU I POVRATNICIMA SREBRENICE

Delegacija Općine Centar posjetila Srebrenicu

Delegacija Općine Centar koju su činili načelnik Srđan Mandić, dopredsjedavajuća Općinskog vijeća Sara Arslanagić, vijećnici Aida Koluder-Agić, Samir Fazlić i Nermin Kapo, te pomoćnica načelnika za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejla Dizdarević boravila je jučer u posjeti Srebrenici.

Predstavnici Općine Centar su u kompleksu Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, gdje ih je dočekao direktor Memorijalog centra Srebrenica Emir Sujagić, položili cvijeće na spomen-obilježje, te minutom šutnje i učenjem Fatihe odali počast svim žrtvama genocida počinjenog u julu 1995. godine.

11. jula ove godine obilježava se 28. godišnjica genocida u Srebrenici, a za organizaciju godišnjice obilježavanja iz budžeta Općine izdvojeno je 1.000 maraka. Također, kao i prethodnih godina, Općina Centar je i ove godine izdvojila finansijska sredstva Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari. Riječ je o iznosu od 15.000 maraka koji će biti utrošen za podršku radu, izgradnju i održavanje kompleksa Memorijalnog centra.

Nakon polaganja cvijeća, predstavnici Općine obišli su kompleks Memorijalnog centra i prisustvovali predavanju u okviru ljetne škole usmene historije Memorijalnog centra gdje je predstavljena nova metodologija usmene historije.

Direktor Suljagić uputio je riječi zahvalnosti načelniku Mandiću i Općini Centar na svesrdnoj pomoći i podršci, koja je, kako je naveo, i više nego potrebna.

-U ime Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine i svoje lično ime želim izraziti duboku zahvalnost na svemu što Općina Centar čini za nas. Hvala vam što ste kao i ranijih godina danas ovdje, poručio je Suljagić.  

U okviru ove posjete načelnik Mandić potpisao je i ugovore sa četiri porodice sa područja Srebrenice o dodjeli finansijskih sredstava u svrhu podrške održivom povratku, u ukupnom iznosu od 18.100 KM.

Načelnik Mandić je istakao opredjeljenje Općine Centar da u skladu sa finansijskim mogućnostima i u budućnosti podržava rad Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, ali i pomaže povratnicima koji su uz sve probleme i poteškoće odlučili da se vrate u Srebrenicu. 

Povratnici sa područja Srebrenice sa kojima je načelnik Mandić potpisao ugovore izrazili su veliku zahvalnost za pomoć koju im Općina Centar pruža.

-Općina Centar nam pomaže već godinama u realizaciji infrastrukturnih projekata koji olakšavaju život nama povratnicima. Neizmjerno mnogo nam znači što ste uz nas i što nas niste zaboravili. Kada bi i druge lokalne zajednice učinile ovo što vi činite svi naši problemi bi bili riješeni, poručili su povratnici Srebrenice. 

U okviru posjete Srebrenici delegacija Općine Centar posjetila je i JU „Prva osnovna škola” Srebrenica. Da podsjetimo, Općina je prošle godine izdvojila sredstva za sanaciju četiri učionice u Područnoj školi „Potočari“, a podrška i pomoć neće biti izostavljena ni u budućnosti. Prilikom današnje posjete školi vijećnik Samir Fazlić je za potrebe školske biblioteke donirao knjige.

-Nemoguće je opisati koliko nam znači podrška koju nam pružate. Ovu osnovnu školu pohađa blizu 400 učenika i u ime svih nas vam hvala na svemu. Bili ste ovdje i prošle godine i niste nas zaboravili. Hvala vam što pomažete na konkretan način, poručila je direktorica škole Snježana Jandrić.

Nakon posjete školi, delegacija Općine Centar posjetila je i Udruženje žena povratnica „Podrinjka“ Srebrenica u Skelanima koje okuplja žene povratnice koje su se vratile i žive u ruralnom dijelu opštine Srebrenica. 

-Udruženje trenutno broji 42 članice, a većina njih je nezaposlena. Nažalost zaboravljeni smo. Teško preživljavamo. U Skelanima postoji škola, međutim budući da nema javnog prevoza, a sela su i do 60 kilometara udaljena od škole, djeca se ne mogu ovdje školovati. Najbliža hitna pomoć se nalazi na udaljenosti od sat vremena od Skelana. Nemamo po nekoliko dana telefonske mreže, televizijskog signala, potpuno smo osjećeni od svega. Vaša posjeta nam mnogo znači, kazala je predsjednica Udruženja Mevlida Muhanović.

Načelnik Mandić obećao je pomoć Udruženju te iskazao spremnost Općine Centar da finansijski podrži projekte od značaja za povratničku populaciju.