NOVAČNA PODRŠKA ZA ADAPTACIJU PROSTORIJA

Posjeta Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić u prostorijama Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo potpisao je ugovor o donaciji finansijskih sredstava sa dekanom Farukom Lončarevićem.

Riječ je o donaciji finansijskih sredstava u iznosu od 5.363 KM za adaptaciju prostorije za ples na Akademiji scenskih umjetnosti.

Na sastanku je, između ostalog, razgovarano o unapređenju saradnje između Akademije scenskih umjetnosti i Općine Centar i to kroz realizaciju predstava na sceni Javne ustanove „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“.

-Akademija scenskih umjetnosti nalazi se na području naše lokalne zajednice kao i brojni drugi fakulteti. Nakon što smo dobili molbu za pomoć za sanaciju glumačkih vježbaona odlučili smo odazvati se i pomoći u skladu sa finansijskim mogućnostima. Vrata Opštine Centar uvijek su otvorena kada je potrebna podrška za bolje i sigurnije uslove obrazovnog procesa, rekao je načelnik Mandić.  

-Želim da vam se zahvalim na brzoj reakciji  načelnika Mandića na naš zahtjev i siguran sam da će Općina Centar nastaviti podržavati naš rad, naglasio je Lončarević.

Akademija scenskih umjetnosi Sarajevo (ASU) je počela sa radom 1981. godine, kada je upisala prvu generaciju studenata na Odsjeku za glumu. Potom je uslijedilo otvaranje Odsjeka za režiju (1989.), a u ratnoj 1994. godini, pokrenut je i Odsjek za dramaturgiju. Bitan segment rada Akademije ostvaruje se na Otvorenoj sceni „OBALA“, kultnom sarajevskom pozorištu, gdje se studenti predstavljaju svojim radovima, ali gdje i profesionalni glumci, reditelji i pisci svojim radom obogaćuju teatarski život Sarajeva i BiH.

Potpisivanju ugovora prisustvovale su i dopredsjedavajuća Općinskog vijeća Sara Arslanagić, pomoćnica za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejla Dizdarević, šefica Odsjeka za obrazovanje i društvene djelatnosti Elma Sultanić i profesorica Lejla Jusić.