FINANSIJSKA POMOĆ RADU AKADEMIJE

Općina donirala 30.000 maraka Akademiji nauka i umjetnosti BiH

Općina Centar Sarajevo nastavlja dugogodišnju tradiciju pružanja finansijske podrške Akademiji nauka i umjetnosti u Sarajevu.
Općina donirala 30.000 maraka Akademiji nauka i umjetnosti BiH

Posljednji u nizu takvih primjera je izdvajanje finansijskih sredstava u iznosu od 30.000 maraka iz budžeta ove lokalne zajednice za rekonstrukciju dijela toplovodnih instalacija, nabavku i montažu klima u sali u kojoj se održavaju naučne i umjetničke manifestacije, te za programske aktivnosti.

Sredstva su izdvojena na osnovu protokola kojeg je u ime Općine potpisao načelnik Srđan Mandić sa predsjednikom Akademije nauka i umjetnosti Murisom Čičićem.

Da podsjetimo, ranije je načelnik Mandić boravio u posjeti Akademiji te sa predsjednikom Čičićem i potpredsjednicima Lidijom Lincender-Cvijetić i Mirkom Pejanovićem razgovarano o dosadašnjoj saradnji Općine Centar i Akademije nauka i umjetnosti BiH, te o nastavku finansijske podrške instituciji koja umnogome doprinosi intelektualnom razvoju države Bosne i Hercegovine.

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine nastala je iz Naučnog društva koje je utemeljeno 1951. godine odlukom Skupštine Republike Bosne i Hercegovine o osnivanju Naučnog društva Bosne i Hercegovine. Naučno društvo, kao najviša ustanova za brigu o naučnom životu, funkcioniralo je sve dok Skupština Bosne i Hercegovine nije donijela Zakon o Akademiji nauka i umjetnosti BiH. Tim Zakonom, donesenim 1966. godine ustanovljena je Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, kao najviša naučna i umjetnička institucija na prostoru države BiH.

Zakonom je Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine stavljeno u zadatak da vodi brigu o ukupnom razvoju nauke i umjetnosti, da organizira naučna istraživanja i umjetničke manifestacije, da objavljuje radove svojih članova i saradnika Akademije i da u cjelini brine o stanju i razvoju nauke i umjetnosti u zemlji.