OSVOJENE BROJNE MEDALJE NA SPORTSKIM IGRAMA U ITALIJI

Općina Centar nagradila uspješne paraplivače

Danas je u prostorijama Općine Centar sekretarka Općine Adelina Džanković zajedno sa pomoćnicom za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejlom Dizdarević ugostila mlade plivače iz kluba „Spid“ i njihove roditelje i uručila im novačane nagrade za postignute rezultate na internacionalnim sportskim igrama „Giochi del Tricolore“, a koje su održane u italijasnkom gradu Reggio Emilia od 24. do 30. jula ove godine.

Ovogodišnje izdanje internacionalnih sportskih igara „Giochi del Tricolore“ okupilo je  više od 1200 učesnika uključujući 990 sportista iz 20 zemalja i 29 gradova, među kojima su bili i učenici javnih ustanova „Prva gimnazija“ i „Gimnazija Obala“, te članovi Udruženja plivački klub „SPID“.

Da podsjetimo, Općina Centar finansirala je odlazak srednjoškolaca i sportista iz Sarajeva na sportske igre u Italiji. Takmičari iz Sarajeva svoje učešće uzeli su u sportskim disciplinama odbojke, košarke i plivanja. Osam učesnika iz plivačkog kluba „SPID“ takmičilo se u kategoriji osoba sa invaliditetom.

Paraplivači iz plivačkog kluba „SPID“ ostvarili su značajne rezultate za šta su danas i novčano nagrađeni. Elemdina Đocaj osvojila je četiri zlatne medalje, Jasmin Stanar tri, dok su Ilhan Vatreš  i Nađa Imamović izborili po dvije zlatne medalje. Lejla Sporišević osvojila je jednu zlatnu i dvije srebrene medalje, Merjem Islamagić jednu srebrenu medalju, a Hena Godinjak dvije bronzane medalje. 

Dobitnici zlatnih medalja nagrađeni su sa po 500 KM, dobitnici srebrenih medalja sa po 450 KM, dok je dobitnica bronzane medalje nagrađena sa 400 KM. Novčani iznos je isplaćen iz granta za nagrađivanje uspješnih mladih pojedinaca sa područja općine Centar Sarajevo na osnovu Javnog poziva koji je objavljen na web stranici ove lokalne zajednice.

Sekretarka Džanković je ovom prilikom čestitala paraplivačima na postignutim rezultatima i naglasila da Općina Centar snažno podržava uspjehe mladih ljudi.

-Izuzetno sam sretna i ponosna što ste sa sobom donijeli toliko priznanja i medalja. Hvala vam što na najbolji mogući način predstavljate našu zemlju u svijetu, a ovo je najmanje što Općina Centar može uraditi za vas u znak podrške za postignute rezultate. Želim da vam čestitam na svemu i poželim sreću i u daljim takmičenjima i prvenstvima koja vas čekaju, kazala je Džanković.

Amel Kapo, trener i osnivač Udruženja plivački klub „SPID“ uputio je riječi zahvalnosti načelniku Srđanu Mandiću i Općini Centar 

 -U ime svih naših malih i velikih šampiona želim da se zahvalim načelniku Srđanu Mandiću i Općini Centar što su finansirali odlazak naših članova na takmičenje u Italiju. Osim medalja, sa sobom su donijeli jedno lijepo iskustvo. Dolaskom načelnika Mandića parasport je dobio podršku kakvu i zaslužuje, i to je nešto što neizmjerno cijenimo, kazao je Kapo.  

Plivački klub „Spid“ je prvi i jedini plivački klub u Bosni i Hercegovini namijenjen osobama sa invaliditetom koje spadaju u paraplivanje. Klub je osnovan u novembru 2015. godine te od tog trenutka nastaje i paraplivanje kao sport u našoj državi. 

Cilj kluba je da radi na rehabilitaciji osoba sa invaliditetom te socijalnoj inkluziji kroz sport i sportske aktivnosti. 

29.04.2024.
RADOVI NA REKONSTRUKCIJI I PROŠIRENJU NAHOREVSKE ULICE
Načelnik Mandić obišao gradilište
29.04.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN 30 DANA
Ostvarivanje prava na održivi povratak u prijeratno mjesto življenja
29.04.2024.
PRIMJER DOBRE SARADNJE OPĆINE I GRAĐANA
Okončana velika akcija čišćenja
Više vijesti