POBOLJŠANJE USLOVA RADA I BORAVKA U ŠKOLAMA

Općina izdvojila 44.834 maraka obrazovnim ustanovama

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić danas je potpisao ugovore o dodjeli finansijskih sredstava za obnovu i opremanje, odnosno poboljšanje uslova u obrazovnim ustanovama sa direktorima osam osnovnih škola.

Sredstva u ukupnom iznosu od 44.834 maraka koja su danas dodijeljena osnovnim školama raspoređena su na osnovu zahtjeva škola koji su utvrđeni prilikom obilaska uposlenika Službe za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport. 

Načelnik Mandić je naglasio opredjeljenje Općine Centar da dodatno unaprijedi kvalitet obrazovnog procesa, te dodao da će ova lokalna zajednica u skladu sa finansijskim mogućnostima i u budućnosti podržavati rad obrazovnih ustanova.

-Naša djeca zaslužuju da imaju najkvalitetnije uslove za boravak u obrazovnim ustanovama, a mi ćemo se sa druge strane potruditi da im to i obezbijedimo jer ulaganje u obrazovanje je najisplativija i najbolja investicija. U ovoj godini smo za obnovu i opremanje, odnosno poboljšanje uslova u obrazovnim ustanovama izdvojili 690.000 maraka, a planiramo taj iznos uvećavati, poručio je načelnik Mandić.

Za projekat ugradnje i zamjene unutarnje stolarije, te rekonstrukciju i nadogradnju videonadzora Osnovnoj školi „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ dodijeljeno je 15.811 KM. Škola „Vladislav Skarić“ dobila je iznos od 10.774 maraka za nabavku računarskih stolova u kabinetu informatike, te za nabavku interaktivne pametne table. Za opremanje prostorija produženog boravka, nabavku školskih knjiga i uređenje školskog vrta Osnovna škola „Alija Nametak“ dobila je 5.176 KM. Osnovnoj školi „Šip“ bit će doznačena sredstva u iznosu od 5.014 KM za nabavku i postavljanje jarbola sa zastavama u školskom dvorištu, te za nabavku knjiga za školsku biblioteku. Školi „Nafija Sarajlić“ dodijeljeno je 4.484 maraka za izradu šadrvana u školskom dvorištu, nabavku trakastih zavjesa, te sadnica aronije i malina za potrebe školskog vrta. Sredstva u iznosu od 1.640 maraka dodijeljena su školi „Musa Ćazim Ćatić“ za nabavku školskih knjiga, a za istu namjenu dodijeljen je iznos od 1.000 maraka školi „Silvije Strahimir Kranjčević“. Na kraju, dodijeljeno je 933 KM Osnovnoj školi „Safvet-beg Bašagić“ za kupovinu električne klavijature i stalka za potrebe održavanja nastave iz muzičke kulture.  

Direktori škola izrazili su zahvalnost Općini Centar i načelniku Mandiću na svesrdnoj podršci obrazovnim ustanovama.

-Hvala vam na kontinuiranoj podršci koju pružate našim školama. Mnogo nam znači što imate sluha za naše potrebe i u skladu s tim izdvajate značajna finansijska sredstva za poboljšanje uslovnosti obrazovnih ustanova.