U TOKU ZAMJENA STOLARIJE

Nastavak radova na uređenju objekta kultnog FIS-a

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić zajedno sa dopredsjedavajućom Općinskog vijeća Centar Sarom Arslanagić posjetio je danas kultni Fiskulturni dom u Sarajevu gdje su u toku radovi na zamjeni dotrajale stolarije na dijelu objekta u okviru tekućeg održavanja.

Zajedno sa predsjednikom Upravnog odbora Centra za sport i rekreaciju Mirzom Hadžibegićem i direktorom Centra Mirzom Muzurovićem načelnik Mandić i dopredsjedavajuća Arslanagić obišli su gimnastičku dvoranu kao i univerzalnu sportsku dvoranu u objektu FIS-a.

Da podsjetimo, riječ je o drugoj fazi zamjene stolarije na objektu fiskulturnog doma, a vrijednost radova iznosi cca 85.000 maraka. 

- Raduje me vidjeti kako naš FIS svakim danom poprima novi sjaj i postaje prepoznatljivo mjesto, kakvo je bilo i prije. Kada smo prvi put ušli u ove prostorije zatekli smo loše stanje, prizore strave i užasa. Mnogo toga je od tog dana do sada urađeno što sa ponosom ističemo. Stvaramo uslove u kojem naši sugrađani mogu kvalitetno provoditi svoje slobodno vrijeme i upražnjavati raznovrsne sportske aktivnosti. FIS ponovo postaje centar sportista i rekreativaca. Sarajevo zaslužuje da mu se vrate kultna mjesta, a jedno od njih je i FIS i nećemo se zaustaviti dok se to ne desi, kazao je načelnik Mandić.

Sa okončanjem radova zamjene stolarije na preostalom dijelu objekta fiskulturnog doma bit će povećana energetska efikasnost, te će se uz optimalno iskorištavanje energije postići željena funkcionalnost, uz minimalne gubitke i potrošnju energije. Cilj povećanja energetske efikasnosti objekta je smanjivanje ukupne potrošnje energije i emisija štetnih gasova u okolinu, dok se istovremeno zadovoljavaju potrebe za energijom i udobnošću.

Da podsjetimo, u proteklom periodu na dijelu objekta zamijenjena je stara i dotrajala stolarija, uveden je novi sistem grijanja u cijelom objektu, obnovljene su sportske sale i svlačionice, te je ugrađena nova LED rasvjeta. Također je uveden novi sistem grijanja, završena je rekonstrukcija vodovodnih i kanalizacionih cijevi, te kompletne elektro mreže kao i sistema ventilacije što je umanjilo troškove održavanja i poboljšanom zaštitom okoline.