OPĆINA CENTAR NAGRADILA UČESNIKE

Načelnik Mandić ugostio pobjednike STEM olimpijade

Danas je načelnik Općine Centar Srđan Mandić zajedno sa dopredsjedavajućom Općinskog vijeća Centar Sarom Arslanagić ugostio pobjednike STEM olimpijade.

STEM olimpijada znanja je godišnje takmičenje iz matematike, fizike, hemije, biologije i programiranja koje učenicima daju priliku da odmjere svoje znanje iz ovih oblasti.

Da podsjetimo, u junu 2023. godine načelnik Mandić i direktor Druge gimnazije Sarajevo Seid Alibegović potpisali su sporazum kojim se iz budžeta Općine Centar izdvajaju novčana sredstva za odlazak učenika drugih, trećih i četvrtih razreda ove srednje škole na STEM olimpijadu koja se održala u julu ove godine u Parizu.

Na STEM olimpijadi učestvovalo je 11 učenika Druge gimnazije  koji su osvojili devet zlatnih medalja, četiri srebrne i jednu bronzanu medalju. Na olimpijadi su učestvovale 22 države iz cijelog svijeta, te blizu 500 takmičara.

-Želim svima vama od srca da čestitam na osvojenim medaljama na STEM olimpijadi. Mi smo vjerovali u vas, a vi ste pokazali da se trud i rad uvijek isplate. Opština Centar ima misiju biti Opština za mlade, a samim tim novac izdvojen za obrazovanje je najisplativija i najbolja investicija. Vi ste naši šampioni u znanju, rekao je načelnik Mandić.

-I ja bih također željela da čestitam učenicima Druge gimnazije na postignutim uspjesima na STEM olimpijadi u Parizu. Drago mi je kada vidim mlade ljude koji osvajaju brojne medalje i koji predstavljaju našu državu u najboljem svjetlu, rekla je dopredsjedavajuća Arslanagić.

Iz oblasti kodiranja Benjamin Mujkić i Faruk Ibrahimović su osvojili zlato, iz oblasti matematike je Adnan Krivić osvojio zlato, Benjamin Đozić i Ema Srna osvojili su srebro, a Ammar Pašanović bronzu. Iz oblasti nauke (biologija, hemija i fizika) Haris Torlak, Deni Bezdrob, Benjamin Đozić, Sarah Jance, Ema Srna i Ammar Pašanović su osvojili zlatnu medalju, dok su Maša Mlinarević i Merjema Ljubović osvojile srebrnu medalju. 

Općina Centar je putem budžetske pozicije „Podrška mladim uspješnim pojedincima – nagrade za dobitnike najvećih priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima“ pobjednike STEM olimpijade nagradila novčanim iznosima i to dobitnike zlatne medalje sa po 300 KM, a dobitnike srebrne medalje sa po 250 KM. 

Današnjem prijemu prisustvovale su i pomoćnica načelnika za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejla Dizdarević, šefica odsjeka za obrazovanje Elma Sultanić, kao i profesorica Dženisa Buljugić.