OPĆINA DODIJELILA 30.000 KM ZA PODRŠKU U RADU

Načelnik Mandić posjetio Roditeljsku kuću

Danas je načelnik Općine Centar Srđan Mandić zajedno sa pomoćnicom za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejlom Dizdarević posjetio Roditeljsku kuću u Sarajevu gdje je sa direktorom Udruženja „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“ Fikretom Kubatom potpisao ugovor u vrijednosti od 30.000 KM.

Pomenutim ugovorom Općina Centar je iz svog ovogodišnjeg budžeta izdvojila sredstva kao finansijsku podršku radu Roditeljske kuće koja je smještena u krugu Pedijatrijske klinike Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu.

Načelnik Mandić istakao je opredjeljenje Općine Centar da nastavi podršku sistemskom rješavanju pitanja finansiranja Udruženja.

-Naša moralna i ljudska obaveza je da pomognemo u radu vašeg udruženja. Projekat kao što je Roditeljska kuća ne bi trebao i ne bi smio ovisiti o novčanim sredstvima donatora, jer je ova kuća od izuzetne važnosti za sve porodice naše zemlje. Udruženje „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“ je samo kroz projekat Roditeljske kuće pokazalo koliko je to ozbiljna i bitna priča za zdravu budućnost naše djece. Uvijek smo tu za svu našu djecu, poručio je načelnik Mandić.

Udruženje „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“, kroz projekat Roditeljske kuće, pruža oboljeloj djeci i njihovim porodicama drugi dom, porodičnu atmosferu i mjesto, na kojem bar na trenutak, mogu zaboraviti na bolničko liječenje. Tokom liječenja, roditelji i djeca ostvaruju pravo na besplatan smještaj, osnovne životne namirnice, sredstva za dezinfekciju i ličnu higijenu, stručnu pomoć psihologa, socijalnog radnika i pedagoga, te okupacione radionice za roditelje i kreativne radionice za djecu.

–Općina Centar je tokom proteklih godina nebrojeno puta pomagala rad našeg udruženja, od izgradnje Roditeljske kuće u krugu Pedijatrijske klinike na Jezeru, preko davanja prostora na korištenje u Ulici Himze Polovine na Breki, pa do pojedinačnih donacija. Današnja donacija je itekako značajna, naročito zbog toga što je budžetu Općine Centar obezbijeđen poseban grant namijenjen podršci u radu Roditeljske kuće. Neizmjerno smo zahvalni na tome ali za nesmetan rad našeg udruženja potrebno je sistemsko rješavanje pitanja finansiranja, rekao je Fikret Kubat, direktor udruženja.  

Načelniku Mandiću danas je uručena zahvalnica za izuzetan doprinos i pomoć održivom razvoju Roditeljske kuće.

Današnje potpisivanje ugovora predstavlja nastavak višegodišnje finansijske podrške Općine Centar prema Roditeljskoj kući u kojoj su smješteni roditelji iz cijele Bosne i Hercegovine tokom liječenja njihove djece na Hematoonkološkom odjelu Pedijatrijske klinike Jezero u Sarajevu.

Općina Centar će i u budućnosti, u skladu sa finansijskim mogućnostima nastaviti podržavati rad Udruženja „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“, a samim tim i rad Roditeljske kuće.