PROJEKAT NAMIJENJEN OSNOVCIMA I NJIHOVIM RODITELJIMA

Unapređenje digitalnih vještina

Udruženje nastavnika i profesora informatike (eduIT), uz finansijsku podršku Općine Centar, pokreće projekat unapređenja digitalnih vještina učenika devetih razreda osnovnih škola sa Centra, kao i njihovih roditelja.
Unapređenje digitalnih vještina

Kroz ovaj projekat se želi omogućiti da djeca postanu samostalni i sigurni korisnici digitalnih tehnologija sticanjem neophodnih i potrebnih kompetencija. Sa druge strane, za roditelje je planirana edukacija koja će im omogućiti razumijevanje i praćenje digitalnog svijeta djece. 

Kako je planirano projektom biće organizovani seminari i radionice za učenike završnih razreda osnovnih škola na kojima će polaznici biti upoznati o osnovnim znanjima digitalne sigurnosti, bezbjednoj upotrebi interneta i digitalnim alatima za učenje.

Za roditelje će biti organizirana serija radionica kako bi se informirali o online sigurnosti, praćenju dječjih aktivnosti na internetu i komunikaciji sa djecom o digitalnom svijetu.

Planirano je razviti online komunikaciju sa resursima, smjernicama i alatima koji će biti dostupni učenicima i roditeljima kako bi im olakšali pristup korisnim informacijama i materijalima za unaprjeđenje digitalnih vještina.

Učesnici projekta će također imati mogućnost konsultacija sa stručnjacima za digitalnu sigurnost i tehnologiju. Po završetku ciklusa organizator očekuje da će biti povećana svijest o digitalnoj sigurnosti među učenicima i roditeljima, te da će im ciklus pomoći u izgradnji digitalnih vještina, što će rezultirati stvaranju sigurnijeg i produktivnijeg digitalnog okruženja za našu zajednicu. U narednom periodu biće objavljeni termini seminara i radionica. 

Projekat je podržan u okviru javnog poziva organizacijama civilnog društva za predaju prijedloga projekata za mlade, koji će biti finansirani iz Budžeta Općine Centar u 2023. godini. Za podršku projektima za mlade putem organizacija civilnog društva u općinskom budžetu je obezbijeđen iznos od 67.971 konvertibilnih maraka.

27.04.2024.
OBILJEŽENA 31. GODIŠNJICA
Sjećanje na ubijenu djecu u Jukićevoj ulici
26.04.2024.
PROJEKAT „MREŽA CENTARA ZA ZDRAVO STARENJE“
Odabrani projekti organizacija civilnog društva
26.04.2024.
POMOĆ SOCIJALNO UGROŽENIM STANOVNICIMA CENTRA
Načelnik Mandić uručio 31 paket pomoći
Više vijesti