NAČELNIK MANDIĆ DANAS U POTOČARIMA

Obilježena 20. godišnjica otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i odavanjem počasti žrtvama genocida, danas je započelo obilježavanje 20. godišnjice zvaničnog otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

U ime Općine Centar obilježavanju su prisustvovali načelnik Srđan Mandić i pomoćnica za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejla Dizdarević.

Na današnji dan 2003. godine Memorijalni centar u Potočarima otvorio je tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Bill Clinton. U Memorijalnom centru Potočari ukopane su hiljade žrtava genocida iz jula 1995. godine, kojeg su počinile vojne, policijske i paravojne formacije iz bh. entiteta Republika Srpska i Srbije. U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari do sada je ukopana 6.751 žrtva genocida.

U bivšoj proizvodnoj hali fabrike akumulatora u Srebrenici danas je organiziran prigodan program, a sudionicima događaja obratili su se predsjedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra Hamdija Fejzić, zatim putem video linka bivši američki predsjednik Bill Clinton, potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa Menachem Z. Rosensaft i specijalna savjetnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za prevenciju genocida Alice Wairimu Nderitu.

Prisutnima su se obratili i predsjednica Udruženja „Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa“ Munira Subašić, preživjeli svjedok genocida Hasan Hasanović, te pomoćnica direktora Memorijalnog centra Srebrenica Amra Begić. 

Završne riječi dao je direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić.

-Želim poslati poruku mojim zemljacima koji su preživjeli genocid. Ne smijemo dopustiti da vaše priče ostanu ne ispričane. Generacija koja je preživjela genocid ne smije da šuti. Ova institucija je pitanje obraza svih nas. Hvala uposlenicima Memorijalnog centra koji su svojim predanim radom, upornošću i voljom napravili ovo što danas imamo, poručio je direktor Suljagić.

U sklopu prigodnog programa prikazan je i kratkometražni film u produkciji Memorijalnog centra – video arhiv 1992-1995.

Memorijalni centar osnovan je kao memorijalni kompleks čija je uloga njegovanje i čuvanje sjećanja na nevine žrtve genocida, a koji je, istovremeno, i svojevrsni podsjetnik i opomena budućim generacijama kako se tako što više nikome i nikada ne bi ponovilo.

Memorijalni kompleks osnovan je Odlukom visokog predstavnika, a zvanično ga je 20. septembra 2003. godine otvorio Bill Clinton.

Odlukom Visokog predstavnika 2007. godine donesen je Zakon o Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, Spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine. Tim zakonom ustanovljen je kao pravni sljedbenik prvobitne Fondacije sa sjedištem u Potočarima, a definiran je i njegov službeni naziv.