CENTAR KULTURE I MLADIH

Održani programi za djecu i mlade

Utorak, 19. septembar, u Javnoj ustanovi „Centar kulture i mladih“ bio je ispunjen bogatim umjetničkim i obrazovnim sadržajima za djecu i mlade.

Učenici osnovnih i srednjih škola „Šip“, „Hasan Kaimija“, „Prva bošnjačka gimnazija“, „Katolički školski centar Sarajevo“ družili su se sa profesorom geografije Vedranom Zubićem  kroz Znanstveno-edukacijsko-zabavno predavanje (ZEZ).

Da podjestimo, profesor Vedran Zubić dobitnik je prestižne nagrade za jednog od najboljih profesora na svijetu. Nagrada mu je uručena u Nju Delhiju gdje je održana svečanost dodjele najprestižnije nagrade u polju obrazovanja – Globalna nagrada za nastavnike/AKS Education Award. 

Tokom predavanja na sceni se izvodila tema kao znanstvena (nastavna), jedinka u obliku monologa. ZEZ predstavlja teatarsku predstavu sa primjesama humora, kroz monolog profesora na određene teme iz znanosti, kao što su: klimatske promjene, Zemljina kretanja i slično. Učenici i nastavnici, bili su aktivni sudionici predavanja profesora Zubića.

Istog dana, sa početkom u 18 sati, otvorena je izložba polaznika škole stripa Centra kulture i mladih. Izložbu su otvorili Ernis Šljivo, direktor Centra i Majo Pavlović, umjetnički rukovodilac škole.

Posjetioci su mogli pogledati radove nastale u prethodnom periodu, objavljene u zajedničkom projektu pod nazivom „Sarajevski duh“, zatim strip-table i ilustracije novijeg datuma, kao i digitalne ilustracije umjetničkog rukovodioca škole. 

Izložba će biti otvorena do 30. septembra, radnim danima od 10 do 17 sati. Programi su realizirani pod pokroviteljstvom Općine Centar Sarajevo, a u organizaciji Javne ustanove „Centar kulture i mladih“.