IZ OPĆINSKOG BUDŽETA IZDVOJENO 15.000 KM

Nastavak podrške Dječijem domu na Bjelavama

Danas je u Općini Centar načelnik Srđan Mandić sa v.d. direktorice „Dom za djecu bez roditeljskog staranja“ Bjelave Samirom Puzo potpisao protokol o donaciji novčanih sredstava.

Nastavljajući praksu kontinuirane finansijske pomoći ovoj ustanovi čija se djelatnost prije svega odnosi na pružanje usluga cjelokupnog zbrinjavanja, odgoja, školovanja, zdravstvene zaštite djece bez roditeljskog staranja i djece čiji je razvoj ometan porodičnim prilikama, Općina Centar je iz ovogodišnjeg budžeta izdvojila iznos od 15.000 KM za potrebe poboljšanja uslova boravka djece u ovoj ustanovi. 

Načelnik Mandić je naglasio da današnje potpisivanje protokola predstavlja nastavak višegodišnje podrške koju Općina Centar pruža ovoj kantonalnoj javnoj ustanovi. 

-Zadovoljstvo nam je što Opština Centar kao odgovorna društvena zajednica može pomagati humani rad jedne takve ustanove kao što je Dom za djecu bez roditeljskog staranja. U okviru nastavka i proširenja saradnje, a koja se odnosi na multisektorski pristup u domenu preventivnog i pravovremenog djelovanja, koje može biti veoma učinkovito u odnosu na obilježja savremenih prijetnji i rizika, moramo pružiti snažniji odgovor i preventivno razvijati otpornost društva i pojedinca, kazao je Mandić te predložio organizovanje susreta djece iz škola sa područja općine Centar Sarajevo i djece iz Doma Bjelave, kako bi bili upućeniji jedni na druge i razvijali empatiju prema svojim vršnjacima, a sve u cilju prevencije devijantnog ponašanja i smanjenja rizika u istom.

Direktorica Puzo izrazila je zahvalnost načelniku Mandiću i Općini Centar na svesrdnoj podršci.

-Ovom prilikom želim da se zahvalim načelniku Mandiću i Općini Centar na dugogodišnjoj podršci u radu našeg Doma. Općina Centar svake godine izdvaja značajna finansijska sredstva čime pokazuje senzibilitet prema našim štićenicima. Za novac koji nam Općina Centar donira ove godine planiramo nabaviti novi namještaj, obnoviti bijelu tehniku i kompjutersku opremu za djecu. Prošle godine smo od sredstava koje nam je dodijelila Općina Centar obnovili dvorište, a prije toga i video nadzor, objasnila je direktorica Puzo nakon današnjeg potpisivanja protokola. 

U Dječijem domu Bjelave boravi 93 djece, dok su u funkciji tri porodična doma, a otvorenje četvrtog se očekuje za nekoliko mjeseci. 

Dom za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo osnovan je 1900. godine. Dom se nalazio na više lokacija u gradu Sarajevu, da bi nakon Drugog svjetskog rata ostao samo na jednoj lokaciji na Bjelavama, gdje se i danas nalazi. Dugi niz godina Dom je mijenjao nazive, tačnije u periodu od 1966. do 1992. godine je nosio naziv „Ljubica Ivezić“, a od 1997. godine je radio pod nazivom J.U. Dječiji dom Bjelave.

Današnjem potpisivanju protokola je također u ime Općine Centar prisustvovala Amra Hašimbegović-Vučković, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar. 

12.07.2024.
SARADNJA OPĆINE CENTAR I MINISTARSTVA
U toku radovi na obnovi prostorija za smještaj vrtića Šip
12.07.2024.
PODRŠKA ZA PODUZETNIKE
U srijedu Help Desk sesija na temu
12.07.2024.
OBJAVLJENI REZULTATI JAVNOG POZIVA
Odabrani projekti organizacija civilnog društva
Više vijesti