BRATIMLJENJE GRADOVA KAO SNAŽAN RAZVOJNI ALAT

Uzvratna posjeta delegacije Općine Reggio Emilia

Jučer je načelnik Općine Centar Srđan Mandić zajedno sa pomoćnikom za lokalno ekonomski razvoj i mjesnu samoupravu Harisom Sijarićem u prostorijama ove lokalne zajednice ugostio delegaciju iz Općine Reggio Emilia, na čelu sa zamjenikom ambasadora Italije Lorenzom Donatelliem.

Uzvratna posjeta Općini Centar organizovana je u okviru projekta „Jačanje veza i učenja između pobratimljenih općina Centar Sarajevo i Reggio Emilia”, koji provodi Institut za razvoj i evropske integracije a finansira Centralna evropska inicijativa (CEI).

Fokus projekta je na izgradnji kapaciteta i razmjeni znanja i iskustava u oblastima sudjelovanja građana i digitalizacije općinskih usluga. Konačni rezultat bi bila demokratska politička kultura na većem nivou od današnjeg i digitalizovane komunalne usluge. 

Da podsjetimo, u maju prošle godine upriličeno je potpisivanje sporazuma o bratimljenju između dvije općine i to Centar i Regio Emilia, a sporazum su potpisali načelnik Srđan Mandić i načelnik Luca Vecchi.

Načelnik Mandić srdačno je pozdravio prisutne i izrazio zadovoljstvo zbog kontinuiranje saradnje i razmjene znanja i pozitivnih praksi dvije bratske općine. 

- Uvjeren sa da smo bratimljenjem sa Opštinom Reggio Emilia napravili veoma značajan korak, kako za Opštinu Centar, tako i za širu društvenu zajednicu, jer nam se ovim činom otvaraju nove mogućnosti, kako na privrednom planu, tako i u oblastima poput obrazovanja, kulture, sporta kroz projekte i pristupne fondove koji su nam od sada dostupni. Dosta se dobrih stvari dešava u posljednjih godinu i po dana što je dokaz da smo uradili odličnu stvar potpisivanjem sporazuma. Ovom prilikom želim se zahvaliti i italijanskom narodu na svemu što su učinili za Bosnu i Hercegovinu i tokom rata i poslje rata, kao i na svemu što činite i danas, rekao je načelnik Mandić.

Zamjenik ambasadora Donatelli još jednom je istakao snažnu podršku Ambasade Italije bratimljenju općina Centar Sarajevo i Reggio Emilia. 

- U ime Ambasade Italije u Bosni i Hercegovini želim da vam čestitam na svemu što je urađeno na ovom sporazumu i bratimljenju, a zatim i da se zahvalim načelniku Mandiću što nas je ugostio ovdje. Ambasada Italije u BiH stoji na raspolaganju ukoliko se konkretizuju aktivnosti po pitanju dolaska italijanskih firmi u Sarajevo, rekao je zamjenik ambasadora Donatelli.

Zahvalnost načelniku Mandiću za gostoprimstvo izjavio je i zamjenik gradonačelnika Lanfranco de Franco.

- Bratimljenje je neki prirodni rezultat i ishod saradnje koja traje više desetljeća. Tokom ove posjete došli smo do nekih konkretnih zaključaka, a koji se tiču prezentacije naših projekata, ali i saradnje, rekao je de Franco.

Tokom posjete delegacije Općine Reggio Emilia razmijenjena su znanja i pozitivne prakse koje primjenjuju u svom radu službenici i jedne i druge općine. 

Bratimljenje između gradova i općina ima potencijal da stvori dugoročne veze saradnje, dijeljenja znanja i razmjene iskustava. Ova vrsta partnerstva pruža priliku za razvoj održivih projekata u područjima kao što su obrazovanje, kultura, turizam, ekonomija, urbanističko planiranje, zaštita okoliša i mnoge druge.