OBILJEŽAVANJE ZNAČAJNE RATNE AKCIJE

Otkrivena spomen ploča posvećena hrabrim borcima Crnog vrha i Gorice

Danas su načelnik Općine Centar Srđan Mandić i predsjednik Savjeta Mjesne zajednice „Crni vrh-Gorica“ Midhat Kazaz otkrili spomen ploču postavljenu na adresi Avde Jabučice 54 na Gorici u čast hrabrih građana ove mjesne zajednice koji su spriječili agresorske pripadnike tadašnje JNA da rasporede svoje snage na ovom području u aprilu 1992. godine.

–Sa velikim zadovoljstvom sam prihvatio ideju savjeta ove mjesne zajednice za postavljanje spomen-ploče posvećene našim hrabrim sugrađanima koji su se organizovali kao teritorijalna odbrana i zajedno sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH uspjeli u ovoj smjeloj akciji spriječiti raspoređivanje neprijateljskih transportera i vojnih vozila, kazao je načelnik Mandić.

 

 Općina Centar je finansirala projekat, a za realizaciju su bili zaduženi predstavnici Službe za prostorno uređenje i investicije, te Službe za lokalno-ekonomski razvoj i mjesnu samoupravu Općine Centar. 

 

–Tog 7. aprila dobili smo dojavu da se agresor sprema sa transporterima i ostalim vojnim vozilima zauzeti rezervoar na Crnom vrhu. Mi smo kao samoorganizovana grupa teritorijalne odbrane zajedno sa pripadnicima MUP RBiH uspjeli u ovoj ulici napraviti barikade i zaustaviti vojnu kolonu. Da su tog dana uspjeli u svojoj namjeri kontrolirali bi kompletan ovaj dio grada kao i Velešiće sa druge strane brda. Uspjeli bi sastaviti liniju preko Pofalića do Vrbanja mosta tako da bi vjerovatno u tom slučaju poznata Pofalićka bitka po nas loše završila, jer bi imali bolju poziciju da podijele ovaj grad. Nama je najvažnije da ova akcija je provedena bez žrtava, objasnio je jedan od učesnika vojne akcije Ahmet Pilić Buco. 

 

Nakon otkrivanja spomen ploče načelnik Mandić je zajedno sa Adisom Adilovićem iz Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar te Ahmetom Pilićem položio cvijeće ispred spomen-ploče.

 

 Kako je objasnio Midhat Kazaz u čast uspješne vojne akcije za Dan Mjesne zajednice „Crni vrh-Gorica“ je uzet 7. april.