CIVILNA ZAŠTITA OPĆINE CENTAR

Taktičko-pokazna vježba evakuacije u slučaju požara

Služba za civilnu zaštitu Općine Centar je u saradnji sa Dobrovoljnim vatrogasnim društvom „Bjelave“, Crvenim križom Općine Centar, Službom za medicinsku pomoć JU Doma zdravlja Kantona Sarajevo-Organizaciona jedinica Centar, Gorskom službom spašavanja za učenike i nastavno osoblje Osnovne škole „Alija Nametak“ organizovala taktičko-pokaznu vježbu evakuacije u slučaju požara.

Cilj ove vježbe je provjera spremnosti provođenja organizirane evakuacije učenika i nastavnika iz prostorija škole u slučaju potrebe, kao i provjera učinkovitosti i demonstracije gašenja požara od strane pomenutog vatrogasnog društva.

Tokom održavanja ove vježbe evakuacije u slučaju požara, pripadnici vatrogasnog društva su evakuisali učenike i osoblje škole, članovi Službe za spašavanje pri Crvenom križu su prikazali pružanje prve medicinske pomoći, dok su članovi GSS uspješno evakuisali požarom „zarobljeno“ osoblje škole.

 Kompletna vježba je okončana za 20 minuta čime su službe spašavanja pokazale visok stepen učinkovitosti kada je u pitanju evakuacija u slučaju požara ili neke druge prirodne nesreće.