OPĆINA CENTAR FINANSIJSKI PODRŽALA MANIFESTACIJU SA 10.000 KM

Nastavljena tradicija sportske „Gimnazijade“

Danas je u prisustvu predstavnika Općine Centar i Kantona Sarajevo te mnogobrojnih srednjoškolaca i njihovih nastavnika u dvorani Kulturno-sportskog centra Skenderija zvanično otvoreno najveće sportsko takmičenje sarajevskih srednjoškolaca „Gimnazijada 2023“.

Načelniku Srđanu Mandiću pripala je čast da svečano otvori današnju manifestaciju.

–Dobro došli u vašu Opštinu Centar. U ovoj dvorani gdje se sada nalazimo su igrala velika imena bosanskohercegovačkog sporta, a mi smo ponosni kada vidimo mladost Sarajeva danas ovdje. Želim vam da prije svega uživate, da se dobro zabavite, da bar na trenutak zaboravite na sve obaveze i da se volite. Mi volimo reći za Opštinu Centar, da je to opština za mlade i zaista nam je privilegija da ste svi danas ovdje. Bavite se sportom, učite i neka pobijedi najbolji. Želim vam puno sreće i uspjeha, a mi smo tu za vas, poručio je načelnik Mandić.

I ovogodišnje sportsko takmičenje je u organizaciji Prve gimnazije Sarajevo. Tokom tri dana takmičenja sarajevski srednjoškolci će se takmičiti u košarci, odbojci i stonom tenisu u muškoj i ženskoj konkurenciji. 

-Gimnazijada je jedan od pečata Prve gimnazije i nešto po čemu je Prva gimnazija prepoznatljiva. Sretna sam da danas mogu biti dio ove velike priče. Njena važnost je u tome što okuplja sarajevske gimnazije i nekoliko stotina učenika, koji će se takmičiti u košarci, stonom tenisu i odbojci. Ovo je prilika za zbližavanje i način da našim učenicima upotpunimo prostor sa zdravim životnim navikama. Cilj ove manifestacije je usmjeren na podizanje svijesti o važnosti sporta i promovisanju zdravog načina života, posebno kod naših dragih učenika, izjavila je direktorica Prve gimnazije Velida Tinjak, te uručila zahvalnice prijateljima „Gimnazijade“. Zahvalnica je, između ostalih, uručena i načelniku Općine Centar Srđanu Mandiću.

Na „Gimnazijadi 2023“ uzeti će učešće 54 ekipe iz jedanaest sarajevskih srednjih škola sa 500 prijavljenih sportista i 27 profesora (trenera). Pored sportista, u organizaciji ovog takmičenja, odnosno u realizaciji samog projekta, učestvovati će cijelo Nastavničko vijeće Prve gimnazije i oko 80 učenika pomenute škole.

Današnjem otvorenju manifestacije „Gimnazijada 2023“ prisustvovala je i pomoćnica načelnika za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejla Dizdarević.