JAČANJE ULOGE MJESNIH ZAJEDNICA U BiH

Postavljen video nadzor na području MZ „Crni vrh-Gorica“

U okviru projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“, u kojem učestvuje i Općina Centar, a zajednički finansiraju vlade Švicarske i Švedske, a provodi UNDP BiH, tokom proteklog perioda okončano je postavljanje novih kamera za sistem video nadzora na tri lokacije na području Mjesne zajednice „Crni Vrh – Gorica“.

Nova oprema je instalirana na stubove javne rasvjete,  koju je Općina Centar dala na korištenje MUP KS, u ulicama Tepebašina 12, Odobašina kod broja 10, te u Ulici Crni vrh kod broja 12 ispod romskog naselja na Gorici. Vrijednost ugrađene opreme iznosi 36.270 KM, a riječ je o zajedničkom finansiranju Općine Centar i UNDP-a. 

 

-U cilju jačanja i unapređenja kvaliteta života građana općine Centar Sarajevo, ali i povećanja sigurnosti, građani MZ „Crni Vrh-Gorica“ su na održanom forumu građana delegirali projekat „Nabavka i ugradnja video nadzora na području mjesne zajednice“. Lokacije za postavljanje kamera su predložili naši sugrađani i članovi Savjeta ove MZ. Nakon što smo obišli sve lokacije pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo iz Sektora za video nadzor su odredili ove tri lokacije kao najprihvatljivije za postavljanje opreme. MUP KS, odnosno Sektor za video nadzor je preuzeo upravljanje sistemom video nadzora. Odobren  je naš prijedlog proširenja ovog projekta na području MZ „Crni vrh-Gorica“, tako da nastavljamo sa ovim projektom u narednom periodu. U planu je postavljanje još šest dodatnih kamera za video nadzor na području ove mjesne zajednice, čime ćemo poboljšati sigurnosnu situaciju na ovom području, objasnila je Selma Piljević iz Službe za lokalno-ekonomski razvoj i mjesnu samoupravu Općine Centar. 

 

Prije finalizacije prvog dijela ovog projekta Odsjek za javne nabavke Općine Centar je u ime općinske Službe za lokalno-ekonomski razvoj i mjesnu samoupravu okončao proceduru javne nabavke kojom prilikom je izabran najpovoljniji ponuđač „MIBO komunikacije“. 

 

Također je načelnik Općine Centar Srđan Mandić potpisao ugovor sa ministrom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admirom Katicom o dodjeli opreme za video nadzor područja Mjesne zajednice "Crni Vrh-Gorica". Nakon što su općinske službe pribavile sve potrebne saglasnosti započela je realizacije ovog projekta. 

 

Projekat „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“ ima za cilj jačanje uloge mjesnih zajednica kako bi povećale odziv građana, njihovu participaciju, kao i socijalnu inkluziju u procesima lokalnog razvoja i uključuje 200 mjesnih zajednica iz 41 jedinice lokalne samouprave iz cijele Bosne i Hercegovine.

14.05.2024.
„NEPOVRATNA DIGITALIZACIJA DRUŠTVA – TEHNOKULTURA“
Općina Centar podržala održavanje međunarodne konferencije
14.05.2024.
POKRENUTA NOVA PROCEDURA JAVNE NABAVKE
Nabavka ruksaka i školskog pribora za prvačiće sa Centra
Više vijesti