OPĆINA CENTAR I RAZVOJNO ISTRAŽIVAČKI CENTAR SARAJEVO

Održano prvo predavanje u sklopu projekta „Letenje u Centru“

Danas je u velikoj sali Općine Centar održano prvo predavanje u sklopu projekta pod nazivom „Letenje u Centru - obuka za pilota dronova“, koje realizira Općina Centar u saradnji sa Udruženjem Razvojno istraživački centar Sarajevo (RIC).

Predavanju su prisustvovali načelnik Općine Centar Srđan Mandić, pomoćnica za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejla Dizdarević, direktorica Prve gimnazije Velida Tinjak, učenici Prve gimnazije Sarajevo i Gimnazije Obala, te predstavnici Udruženja RIC i predavači.  

- Dobro došli u vašu Opštinu Centar. Ovo je jedan vrlo zanimljiv projekat. Opština Centar kao lokalna zajednica ima svake godine javne pozive i sve zanimljivije projekte. Ovo je nešto što sam siguran da će vam biti interesantno. Dronovi su ozbiljne naprave koje imaju svoju višestruku primjenu u svakodnevnom životu. Drago mi je da postoji interes mlađih generacija za obuku za pilota dronova. Vi ćete biti prvi učenici u Kantonu Sarajevo koji će dobiti zvanične certifikate nakon što završite obuku. Siguran sam da ćete znanje i iskustvo koje steknete kroz ovaj projekat, moći primjenjivati u svakodnevnom životu. Višestruki je značaj dronova a i koristi koju možete imati od njih. Želim vam da uživate, da što više toga naučite i da na što bolji način iskoristite ovu priliku, rekao je načelnik Mandić.

Projekat ima za cilj organiziranje edukacija za pilote dronova na području općine Centar, koje će trajati do decembra 2023. godine. 

Ukupno će biti educirano 60 učenika i pet odraslih osoba sa ciljem sticanja certifikata za pilote dronova. Kroz ovu edukaciju polaznici će naučiti osnove letenja, navigacije, sigurnosne procedure i pravila letenja, kao i osnove održavanja i upravljanja dronovima.

„Letenje u Centru – obuka za pilote dronova“ predstavlja značajan korak prema jačanju STEM (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) obrazovanja, te poticanju mladih generacija na inovacije i preduzetništvo. Kroz saradnju škola, lokalnih vlasti i stručnjaka iz područja dron tehnologije, projekat će pružiti trajne i pozitivne učinke na razvoj zajednice i stvaranje mogućnosti za buduće generacije.

11.03.2024.
ZA STIPENDIJE ĆE BITI IZDVOJENO 2.111.900 KM
Dopunjena preliminarna lista stipendista
08.03.2024.
PRIJAVE MOGUĆE DOLASKOM NA TERMIN
Besplatna škola odbojke za osnovce sa Centra
Više vijesti