OPĆINA IZDVOJILA SREDSTVA ZA TROŠKOVE SMJEŠTAJA

Načelnik Mandić obišao bolesnog Akifa Memiševića

Danas je načelnik Općine Centar Srđan Mandić zajedno sa pomoćnicom za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Amrom Hašimbegović Vučković posjetio dedu Akifa Memiševića koji sam stanuje u Nahorevskoj ulici na broju 92.

Ovom prilikom je načelnik Mandić dedi Akifu uručio zaključak kojim se odobrava isplata iznosa od 1.200 KM kao jednokratna pomoć za troškove smještaja, budući da je dedo Akif podstanar.

 

–Za našeg dedu Akifa smo saznali preko naših mladih dobrovoljaca Farisa i Anura koji su ga obilazili i njegovali posljednje vrijeme i bili mu od pomoći. Ovaj iznos koji smo izdvojili za troškove iznajmljivanja smještaja će biti dostatan za šest mjeseci, nakon čega ćemo ponovo iz općinskog budžeta obezbijediti dodatna sredstva za ovu namjenu. Pored zahvalnica, mladim altruistima smo uručili po 100 KM za iskazan poseban doprinos i aktivnosti radi dobrobiti zajednice. Zaista su Faris i Anur jedan svijetli primjer humanosti i nesebičnosti, kazao je načelnik Mandić. 

 

Mladi altruisti Faris Poplata i Anur Čengić su svaki dan obilazili dedu Akifa, presvlačili ga, čistili kuću, pripremali hranu, donosili namirnice iz prodavnice, njegovali ga kad je izašao iz bolnice. Zahvaljujući intervenciji Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar i Aide Murtezić-Gredić brigu o dedi Akifu preuzeli su profesionalni njegovatelji iz Hilfswerk kuće podrške, a njegove komšije ga još uvijek obilaze i stoje mu na raspolaganju.

 

Dedo Akif danas ima 88 godina i pamćenje ga dobro služi. Pamti dešavanja iz oba protekla rata posebno iz posljednjeg kada je kao aktivni pripadnik Armije RBiH bio ranjavan  i danas ima status ratnog vojnog invalida. 

 

– Ne mogu da vam opišem kako mi je drago što ste danas došli da me obiđete, što je meni puno važnije od same novčane pomoći. Zahvaljujući podršci naše Općine i ovih mladih momaka uspio sam ostati u ovom smještaju što mi je na kraju pomoglo u ozdravljenju nakon povratka iz bolnice. Za osoblje koje dolazi kao kućna njega samo imam riječi hvale, objasnio je dedo Akif. 

 

Današnjoj posjeti prisustvovala i Mersida Veiz iz Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar. 

 

14.05.2024.
„NEPOVRATNA DIGITALIZACIJA DRUŠTVA – TEHNOKULTURA“
Općina Centar podržala održavanje međunarodne konferencije
14.05.2024.
POKRENUTA NOVA PROCEDURA JAVNE NABAVKE
Nabavka ruksaka i školskog pribora za prvačiće sa Centra
Više vijesti