OPĆINA CENTAR I RAZVOJNO ISTRAŽIVAČKI CENTAR SARAJEVO

Praktična radionica u sklopu projekta „Letenje u Centru“

U četvrtak je na Betaniji održana praktična radionica u sklopu projekta pod nazivom „Letenje u Centru - obuka za pilota dronova“, koji realizira Općina Centar u saradnji sa Udruženjem Razvojno istraživački centar Sarajevo (RIC).

Praktične radionice počele su 30. oktobra 2023. godine i trajat će do kraja decembra sa ciljem sticanja certifikata za pilote dronova. Radionici su prisustvovali učenici Prve gimnazije i Gimnazije Obala, te predstavnici Udruženja RIC i predavači iz regionalne kompanije DronSolution.

Kroz ovu edukaciju, polaznici će naučiti osnove letenja, navigacije, sigurnosne procedure i pravila letenja, kao i osnove održavanja i upravljanja dronovima.

Edukacija pruža mladima mogućnost da se upuste u inovativno područje tehnologije i steknu konkurentske prednosti na tržištu rada. Kako se primjena dronova širi u različite industrije, postoji velika potražnja za kvalificiranim pilotima dronova. Ova edukacija će omogućiti polaznicima da se pripreme za buduće karijerne mogućnosti u području dronova.

Također, edukacija o dronovima će pružiti polaznicima osjećaj odgovornosti i sigurnosti prilikom korištenja dronova. Osnovna pravila sigurnosti i pravilna upotreba dronova su ključni za sprječavanje incidenata i očuvanje javne sigurnosti. Obuka će naglasiti važnost poštivanja pravila letenja, razumijevanja zračnog prostora i postupanja u hitnim situacijama.

„Letenje u Centru – obuka za pilote dronova“ predstavlja značajan korak prema jačanju STEM (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) obrazovanja te poticanju mladih generacija na inovacije i poduzetništvo. Kroz saradnju škola, lokalnih vlasti i stručnjaka iz područja dron tehnologije, projekt će pružiti trajne i pozitivne učinke na razvoj zajednice i stvaranje mogućnosti za buduće generacije.

12.07.2024.
SARADNJA OPĆINE CENTAR I MINISTARSTVA
U toku radovi na obnovi prostorija za smještaj vrtića Šip
12.07.2024.
PODRŠKA ZA PODUZETNIKE
U srijedu Help Desk sesija na temu
12.07.2024.
OBJAVLJENI REZULTATI JAVNOG POZIVA
Odabrani projekti organizacija civilnog društva
Više vijesti