DVOSTRUKO VEĆE STIPENDIJE ZA SREDNJOŠKOLCE I STUDENTE

Usvojen Pravilnik o stipendiranju učenika i studenata „Prof. dr. Husein Kulenović“

Na današnjoj 34. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Centar, a na prijedlog Općinskog načelnika Srđana Mandića i Službe za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulture i sporta, usvojen je novi Pravilnik o stipendiranju učenika i studenata „Prof. dr. Husein Kulenović“.
Usvojen Pravilnik o stipendiranju učenika i studenata „Prof. dr. Husein Kulenović“

Po novom pravilniku stipendije se dvostruko uvećavaju u odnosu na prethodne godine za srednjoškolce i studente sa Centra. Kako je predviđeno novim pravilnikom za deset mjeseci školovanja srednjoškolci će dobivati mjesečne stipendije u iznosu od 120, 150 i 200 KM, dok će studentima biti obezbijeđen iznos od 150, 200 i 250 KM u zavisnosti od prosjeka ocjena. 

 

Osnovni kriterij za dodjelu stipendija je rezultat postignut u učenju u prethodnoj školskoj/studijskoj godini, dok se dodatni kriteriji utvrđuju na osnovu rezultata postignutih na takmičenjima, završene osnovne muzičke škole, dostignuća u sportu, učešća na takmičenjima i smotrama koje organizuje Općina Centar i nadležno ministarstvo. Pravo na stipendiju ne mogu ostvariti učenici/studenti koji koriste stipendiju po nekom drugom osnovu, koji su obnovili godinu i apsolventi. Pravo na stipendiju ostvarit će i djeca bez oba roditelja koja se nalaze na redovnom školovanju u srednjim školama i visokoškolskim ustanovama, bez obzira na kriterije utvrđene ovim pravilnikom.  Kako je objasnila pomoćnica načelnika Lejla Dizdarević nakon usvajanja ovog pravilnika sa ugrađenim amandmanima koje su predložili vijećnici, procedura predviđa njegovo objavljivanje  i očekivanja su da javni poziv za stipendiranje nadarenih srednjoškolaca i studenata sa Centra bude raspisan naredne sedmice. 

 

Pravo na ostvarivanje općinske stipendije imaju srednjoškolci i studenti državljani Bosne i Hercegovine, na redovnom školovanju u srednjim i visokoškolskim ustanovama, a imaju prebivalište na području općine Centar u neprekidnom trajanju od godinu dana do dana podnošenja prijave za dodjelu stipendije. Pravo na stipendiju imaju učenici i studenti koji se redovno školuju starosti do 25 godina, koji nisu obavljali godinu, a koji imaju prosjek ocjena od 4.0 do 5.0, odnosno studenti sa najmanjom prosječnom ocjenom 8.0. U Nacrt budžeta Općine Centar za narednu godinu za stipendiranje učenika i studenata predviđen je iznos od 1.500.000 KM

11.03.2024.
ZA STIPENDIJE ĆE BITI IZDVOJENO 2.111.900 KM
Dopunjena preliminarna lista stipendista
08.03.2024.
PRIJAVE MOGUĆE DOLASKOM NA TERMIN
Besplatna škola odbojke za osnovce sa Centra
Više vijesti