OPĆINA CENTAR OBEZBIJEDILA 680.301 MARAKA

Nakon 25 godina borbe stanovnici naselja Gornji Kromolj i Poljine dobili vodu

Radnici Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ okončali su radove na polaganju cjevovoda i priključenju domaćinstava na novu vodovodnu mrežu u naseljima Gornji Kromolj i Poljine.

Realizacijom ovog projekta nakon 25 godina borbe stanovnici naselja Gornji Kromolj i Poljine dobili su uredno snabdijevanje pitkom vodom.

Naime, načelnik Općine Centar Srđan Mandić je odmah po preuzimanju dužnosti pokrenuo aktivnosti na rješavanju problema u ovoj oblasti.

U decembru 2020. godine načelnik Mandić je sa tadašnjim direktorom KJKP „Vodovod i kanalizacija“ Enverom Hadžiahmetovićem obišao lokacije Poljina i Gornji Kromolj kada su dogovorene aktivnosti na rješavanju vodosnabdijevanja pomenutih naselja. 

U aprilu 2021. godine trebalo je početi polaganje cjevovoda, međutim na zahtjev stanovnika pomenutih naselja radovi su prolongirani kako bi se pronašlo adekvatnije rješenje. 

U istoj godini započeli su radovi na izgradnji hidrofleks postrojenja sa jačim pumpama za vodu, a na osnovu ugovora koji je potpisao načelnik Srđan Mandić sa direktorom KJKP „ViK“. 

Kako bi naselja Gornji Kromolj i Poljine na području Mjesne zajednice „Betanija“ dobila vodu, Općina Centar je prvobitno finansirala izgradnju nove pumpne stanice na Gornjem Kromolju u iznosu od 260.131 KM, gdje je projektovano i izgrađeno novo hidrofleks postrojenje sa jačim pumpama za vodu.

Za polaganje 1.650 metara glavnog cjevovoda i spajanje kućnih priključaka iz budžeta Općine izdvojeno je 170.685 KM, također na osnovu ugovora kojeg je potpisao načelnik Srđan Mandić sa direktorom KJKP „ViK“.

Općina Centar, osim finansiranja pomenutih stavki, u projektu je također obezbijedila i sva potrebna odobrenja kako bi projekat nakon realizacije bio uveden u zvaničan sistem gradskog vodosnabdijevanja, kojim upravlja KJKP „Vodovod i kanalizacija“.

Također, za izvođenje zemljanih radova za potrebe izgradnje cjevovoda i priključaka, te za asfaltiranje nakon što su završeni priključci izdvojeno je 249.485 KM.

Sa realizacijom ovog projekta ukupne vrijednosti 680.301 KM uredno snabdijevanje pitkom vodom dobilo je 66 domaćinstva naselja Gornj Kromolj i Poljine. 

27.04.2024.
OBILJEŽENA 31. GODIŠNJICA
Sjećanje na ubijenu djecu u Jukićevoj ulici
26.04.2024.
PROJEKAT „MREŽA CENTARA ZA ZDRAVO STARENJE“
Odabrani projekti organizacija civilnog društva
26.04.2024.
POMOĆ SOCIJALNO UGROŽENIM STANOVNICIMA CENTRA
Načelnik Mandić uručio 31 paket pomoći
Više vijesti