DODIJELJENE KOŠNICE MLADIM PČELARIMA

Završen projekat „Moja pčela“

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić je zajedno sa pomoćnicom za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejlom Dizdarević jučer prisustvovao dodjeli košnica mladim pčelarima sa područja Centra.

Naime, pod pokroviteljstvom Općine Centar, a u okviru projekta „Moja pčela“, Udruženje „Društvo pčelara Kantona Sarajevo“ realizovalo je besplatnu edukaciju o pčelarstvu za mlade dobi od 15 do 30 godina.

Načelnik Mandić je rekao da je sretan da mladi ljudi imaju razvijenu svijest o važnosti povratka prirodi te njegovanju i razvoju ove grane privrede.

-Mi smo u ovoj godini nekim osnovnim školama na području naše Opštine donirali plastenike u kojima su učenici uz stručnu pomoć sami posadili povrće, voće, ali i ubirali plodove svoga rada. U narednoj godini možemo našoj djeci pokloniti i košnice sa pčelama, da im pomognemo da proširuju svoje znanje i o važnosti uloge pčela u prirodi, kazao je načelnik Mandić.   

Polaznici edukacije su dobili zaštitnu pčelarsku opremu za rad na pčelinjaku, priručnike o osnovama pčelarenja, dok će pomenuto Udruženje svim učesnicima edukacije koji imaju uslove početkom proljeća pokloniti košnicu sa rojem i maticom, uz stručnu pomoć edukatora prilikom smještaja košnica i implementiranja roja.

Načelniku Mandiću i pomoćnici Dizdarević je ovo prilikom dodijeljena i zahvalnica za podršku projektu „Moja pčela“.

Projekat je podržan u okviru javnog poziva organizacijama civilnog društva za predaju prijedloga projekata za mlade, koji je finansiran iz Budžeta Općine Centar u 2023. godini. Za podršku projektima za mlade putem organizacija civilnog društva u općinskom budžetu je obezbijeđen iznos od 67.971 konvertibilnih maraka.

27.04.2024.
OBILJEŽENA 31. GODIŠNJICA
Sjećanje na ubijenu djecu u Jukićevoj ulici
26.04.2024.
PROJEKAT „MREŽA CENTARA ZA ZDRAVO STARENJE“
Odabrani projekti organizacija civilnog društva
26.04.2024.
POMOĆ SOCIJALNO UGROŽENIM STANOVNICIMA CENTRA
Načelnik Mandić uručio 31 paket pomoći
Više vijesti