SVEČANA DODJELA DIPLOMA

Mali ambasadori Sarajeva u posjeti Općini Centar

Danas je u velikoj sali Općine Centar upriličena dodjela diploma za učesnike projekta „Mali ambasadori općine Centar“. U projektu koje je, uz finansijsku podršku Općine realizovalo Udruženje „Mali ambasadori“, učestvovao je oko 600 djece trećih razreda iz svih osnovnih škola sa Centra.

Na završnoj manifestaciji projekta načelnik općine Centar Srđan Mandić podijelio je diplome učesnicima. U svom obraćanju malim ambasadorima načelnik Mandić je kazao da je izuzetno ponosan na njih što će ovaj grad i državu Bosnu i Hercegovinu predstavljati na najbolji mogući način svojim znanjem o znamenitostima ovog grada. – Opština Centar je tokom posljednje školske godine podržala realizaciju projekta  „Mali ambasadori općine Centar“. Obilazili ste znamenitosti cijelog grada i općine Centar poput spomenika prvog bosanskog kralja Tvrtka Kotromanića, spomenik ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995, zgradu tržnice Markale, Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu... sa ciljem da nauče šta to sve Sarajevo i općina Centar imaju da ponude. ovo je posebno važno jer svake godine postajemo sve značajnija turistička destinacija. Također zahvaljujući ovoj projektu nećemo više imati situaciju da rođeni u ovom gradu najmanje znaju o njemu. Mali ambasadori će bez sumnje znati predstaviti bogat kulturno-historijsku ponudu ovog grada.  Želim još da kažem da najviše volimo kada radimo projekte koji su vezani za našu djecu, objasnio je načelnik Mandić.

 

Cilj projekat je da se učenici osnovnih škola educiraju o kulturno historijskom nasljeđu općine Centar i grada Sarajeva, te da od ranih faza razvoja budu upoznata sa kulturološko-sociološkim raznolikostima grada kao i posjetitelja koji dolaze u glavni grad Bosne i Hercegovine. 

 

-Ovaj projekat traje već pet godina i do sada smo imali više od 6.000 učenika koji su postali mali ambasadori iz cijelog grada i Bosne i Hercegovine. Ove školske godine Općina Centar je odlučila da podrži projekat za svoje učenike sa njenog područja. Sa ponosom će ova djeca da nose titulu malog ambasadora i da na najljepši način predstavljaju svoj grad bilo gdje u svijetu. Planiramo nastaviti sa realizacijom „Malih ambasadora“ i uz podršku naših partnera nadamo se da će svake godine broj malih ambasadora rasti, objasnio je Adnan Vlajčić, predsjednik Udruženja „Mali ambasadori“. 

 

Malim ambasadorima općine Centar je također danas uručena i brošura o znamenitostima sa područja općine Centar. Današnjoj svečanosti podjele diploma je također prisustvovala i pomoćnica načelnika za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejla Dizdarević. 

27.02.2024.
ODRŽANA VANREDNA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA
Usvojen Budžet Općine Centar za 2024. godinu
27.02.2024.
REGIONALNI PROGRAM LOKALNE DEMOKRATIJE NA ZAPADNOM BALKANU - RELOAD2
U Općini Centar održan peti mentorski sastanak
26.02.2024.
SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA CENTAR
Prijedlog budžeta Općine Centar za 2024. godinu
Više vijesti