OPĆINA CENTAR FINANSIJSKI POMOGLA PROJEKAT

Zvanično otvoren novoopremljeni kabinet matematike

Na poziv uprave Javne ustanove „Srednja građevinsko-geodetska škola Sarajevo“ načelnik Općine Centar Srđan Mandić je jučer zajedno sa pomoćnicom za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejlom Dizdarević posjetio ovu školsku ustanovu.

Povod je ozvaničenje završetka projekta opremanja matematičkog kabineta i školske biblioteke, za šta je iz općinskog budžeta izdvojen iznos od 10.321 KM. – Lokalna zajednica nema nadležnost kada je u pitanju obrazovanje, ali ne možemo ostati nijemi na molbe za pomoć i podršku. Kada god smo u prilici uvijek se rado odazovemo na poziv, a siguran sam da ćemo i u budućnosti sarađivati sa ovom i drugim školskim ustanovama s ciljem pravljenja kvalitetnijih uslova za obrazovanje mladih. Najveće zadovoljstvo mi predstavlja kada uspijemo realizovati projekte koji su namijenjeni mladima posebno kada je riječ o redovnom obrazovanju.  Naredni projekat kojeg, u saradnji sa Ministarstvom za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, planiramo realizovati je obnova zajedničkog sportskog igrališta koje će osim učenika ove škole također koristiti i srednjoškolci iz Srednje mašinske tehničke škole i Srednje škole metalskih zanimanja, projekat za koji će biti uloženo 100.000 KM. S obzirom na neuslovnost prostorija fiskulturne sale ove škole, siguran sam da će obnova vanjskog igrališta značajno unaprijediti ovaj segment nastave, objasnio je Mandić. 

 

Za navedena sredstva za matematički kabinet nabavljen je novi računar i projektor uz dodatnu neophodnu opremu za nesmetano odvijanje nastave, te su nabavljene nove police za smještaj bibliotečke građe školske biblioteke i čitaonice.  

 

 

-Drago nam je da imamo ovakvu odličnu saradnju sa Općinom Centar koja se u skladu sa svojim mogućnostima uvijek odazove na naše molbe za finansijsku podršku. Također smo pored navedenog dobili i sredstva od Općine za nabavku novog školskog zvona. Osim obnove vanjskog igrališta koje koriste tri srednjoškolske institucije također je ovoj upravi namjera da naredni projekat bude utopljavanje naše škole koja je smještena u dvije zgrade zajedno sa zamjenom dotrajale stolarije što zahtijeva veliki iznos finansijskih sredstava i uključivanje većih nivoa vlasti. Realizacija ovog projekta je nama prijeko potrebna, jer posljedice osjećaju i učenici i nastavno osoblje koji sjede u hladnim učionicama,  te sama fasada predstavlja opasnost za učenike i prolaznike, objasnio je direktor škole Asmir Demir. 

 

Domaćini su ovom prilikom svoje goste iz Općine Centar pokazali spomen sobu, čije otvaranje se očekuje uskoro, a u kojoj će biti smješteni svi originalni predmeti tokom posljednje opsade Sarajeva i odbrambeno-oslobodilačke borbe u periodu 1992.-1995. godine. 

 

03.05.2024.
OBILJEŽAVANJE DANA OPĆINE CENTAR OD 2. DO 9. MAJA
Položeno cvijeće na spomen-obilježja
03.05.2024.
U EVROPSKOJ KUĆI KULTURE I NACIONALNIH MANJINA
Otvorenje izložbe Ade Sivac
Više vijesti