PROJEKAT „LETENJE U CENTRU“

Polaznicima kursa za pilota dronova uručeni certifikati

Posljednja tri mjeseca prošle godine članovi Udruženja „Razvojno istraživački centar Sarajevo“ (RIC) su uz finansijsku podršku Općine Centar, realizovali projekat „Letenje u Centru - obuka za pilota dronova“.

Obavljena je teorijska i praktična obuka za upravljanje dronom za učenike Prve gimnazije i Gimnazije Obala. Tokom pomenute edukacije polaznici su naučili osnove letenja, navigacije, sigurnosne procedure i pravila letenja, kao i osnove održavanja i upravljanja dronovima. Tim povodom je jučer u Općini Centar upriličena završna prezentacija na kojoj su srednjoškolci predstavili svoje novo znanje upravljanja dronovima, te radove poput 3d mape dijela područja općine Centar i na koji način se ovo znanje može praktično upotrijebiti u radu službi Općine Centar. – Impresioniran sam sa prikazanim znanjem naših srednjoškolaca koji su prepoznali priliku da iskoriste ovaj projekat. Ovo je djelatnost 21. vijeka namijenjena mladima i polaznici obuke imaju brojne mogućnosti da iskoriste svoje novostečeno znanje. Vi ste prvi učenici u Kantonu Sarajevo koji su dobili zvanične certifikate za upravljanje dronom. Siguran sam da ćete znanje i iskustvo koje steknete kroz ovaj projekat, moći primjenjivati u svakodnevnom životu. Mi iz Opštine Centar želimo da što više se približimo i podržimo mlade posebno u ovakvim inovativnim projektima. Na ovaj način ćemo zadržati mlade u ovom gradu i Bosni i Hercegovini, kazao je načelnik Mandić u svom obraćanju. 

 

Nakon ovoga je polaznicima obuke uručili potrebne potvrde i certifikate o okončanoj obuci za bezbjedno upravljanje dronom.  Praktična obuke je obavljena na području gradskog parka Betanija gdje su obuku obavili predstavnici Udruženja RIC i predavači iz regionalne kompanije „DronSolution“.

 

-Teorijsku obuku je prošlo 60 polaznika obuke, od čega je nakon selekcije rezultata koje su postigli na prvom dijelu obuke, odabrano deset polaznika koji su završili certifikaciju koji im omogućava da upravljaju dronom u skladu sa postojećim zakonskim odredbama bilo gdje. Naša namjera je da nakon ove dvije srednje škole nastavimo sa obukom kako bi i drugi srednjoškolci primarno sa područja općine Centar postali piloti dronova što im može biti primarno zanimanje za njihovu profesionalno karijeru. Krajnji cilj nam je da kroz ovaj projekat obučimo 100 pilota dronova, objasnio je Mirza Ibrahimović, predsjednik Udruženja „Razvojno istraživački centar Sarajevo“. 

 

Letenje u Centru – obuka za pilote dronova“ predstavlja značajan korak prema jačanju STEM (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) obrazovanja, te poticanju mladih generacija na inovacije i preduzetništvo. Kroz saradnju škola, lokalnih vlasti i stručnjaka iz područja dron tehnologije, projekat će pružiti trajne i pozitivne učinke na razvoj zajednice i stvaranje mogućnosti za buduće generacije.

 

Jučerašnjoj prezentaciji i uručenju certifikata je u ime općinske Službe za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport prisustvovala Elma Sultanić.

30.04.2024.
OBILJEŽAVANJE DANA OPĆINE CENTAR 2.- 9. MAJA
Polaganje cvijeća na mezarju Kovači i spomen obilježja 2. maja
30.04.2024.
CENTAR KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR
Završen 27. festival komedije „Smijeh je lijek“
Više vijesti