BESPLATNE ŠKOLE I KURSEVI U CKM

U toku je upis u školu digitalnih inovacija

U Javnoj ustanovi „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“ u toku je otvorena prijava za upis u besplatnu školu digitalnih inovacija za mlade. Škola je namijenjena mladima životne dobi između 13 i 18 godina.
U toku je upis u školu digitalnih inovacija

Na samom kursu će predavač Kenan Saračević polaznike, na zanimljiv i pristupačan način, upoznati sa modernim svijetom programiranja i tehnologijama koje su aktuelne u svijetu. Uvodeći ih u novi svijet pokazat će im koliko su informatika i računarstvo široke oblasti i kakvu sve primjenu imaju u svakodnevnom životu.

Nastava je interaktivnog karaktera uz pomoć dostupnih web platformi za individualni i grupni rad. Kako je navedeno polaznici će tokom trajanja projekta proći kroz različite tematske jedinice poput razvoja web aplikacija, biti upoznati sa osnovnim konceptima mašinskog učenja (machine learning) kao i konceptima koji se koriste u nauci o podacima. Oblast vještačke inteligencije, koja je danas sve više zastupljena u modernim tehnologijama, će takođe biti prezentovana gdje će polaznici škole biti upoznati sa različitim konceptima kojima se bavi vještačka inteligencija. 

Tokom trajanja kursa planirane su i oblasti procesiranje teksta i zvuka, prezentacija ekspertnih sistema, planiranje i raspoređivanje, robotika, prepoznavanje oblika i obrada slike, pronalaženje optimalne putanje... Sve navedeno te još mnogo toga će mladima, koji žele što više da nauče o digitalizaciji, biti prezentovano tokom trajanja besplatne škole digitalnih inovacija za mlade u Centru kulture i mladih. Kenan Saračević je magistrirao na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu na odsjeku za računarstvo i informatiku. 

Zaposlen kao profesor informatike u srednjoj školi. Aktivan u mnogim nevladinim organizacijama. Potpredsjednik u „Bosni Agile“, udruženju koje se bavi metodama razvoja softvera u BiH.

Zainteresovani se mogu prijaviti putem sljedećeg linka: https://cutt.ly/qwMVtdzQ

11.03.2024.
ZA STIPENDIJE ĆE BITI IZDVOJENO 2.111.900 KM
Dopunjena preliminarna lista stipendista
08.03.2024.
PRIJAVE MOGUĆE DOLASKOM NA TERMIN
Besplatna škola odbojke za osnovce sa Centra
Više vijesti