CENTAR KULTURE I MLADIH

Kulturna dešavanja u mjesecu martu

Mjesec mart u Javnoj ustanovi Centar kulture i mladih, čiji je osnivač Općina Centar, donosi raznovrstan i bogat umjetnički program za djecu, mlade i građane, kao i nastavak mnogobrojnih kurseva, radionica i škola koje se realiziraju tokom godine, gostovanja, te saradnju sa umjetnicima i kulturnim institucijama.
Kulturna dešavanja u mjesecu martu

U utorak, 12. februara,  u 17 sati, učenici osnovnih i srednjih škola, družit će se sa  Vedranom Zubićem, kroz Znanstveno-edukacijsko-zabavno predavanje (ZEZ), novi oblik teatarskog predavanja sa primjesama humora. Na sceni se izvodi tema kao znanstvena (nastavna) jedinka u obliku monologa. Zadatak je privlačenje mladih znanosti i činjenje iste zanimljivijom. Pretpostavka je da će kroz zabavu i smijeh mladi više htjeti učiti i znanost pozitivno doživljavati. Projekat se  organizuje za učenike starijih razreda osnovnih i srednjih škola. Predstave ZEZ-a su otvorene za javnost. Predstavljaju kombiniranje klasične nastave i pedagogije sa teatarskom i audio-vizualnom prezentacijom na sceni. Omogućavaju drugačiji pristup pedagoškoj psihologiji i didaktici u obrazovanju i edukaciji, ali i povezuju teatar sa školstvom. ZEZ predstavlja teatarsku predstavu tipa monologa voditelja na date teme iz znanosti (“Klimatske promjene“, “Zemljina kretanja“, “Geotektonika“, “Strukture stanovništva“, “Kretanje morske vode“).

 

Srijeda, 13.marta, rezervisana je za mališane  kada je na repertoaru predstava ”Ako pčele odu”. Riječ je o predstavi koja aktuelizira moguće izumiranje pčela, te na zabavan i edukativan način govori o tom problemu, upozoravajući koliko su ta mala bića važna za čovječanstvo. U predstavi  igraju Ajla Cabrera, Alma Merunka, Suada Ahmetašević, Edhem Husić, Mirza Dervišić, Edin Avdagić i Armin Omerović. Predstava je zajednički projekat JU CKM i Pozorišta mladih, i urađena je po tekstu Selme Parisi i režiji Zijah A. Sokolovića. Predstava počinje u 11 sati.

Istoga dana biće održana Kreativno-edukativna radionica “Čarobna šuma“, sa multimedijalnom umjetnicom Džejlanom Karaman Pašić. Edukativna radionica, formirana na osnovu uzrasta djeteta, objedinjuje kreativne, kinetičke i logičke aktivnosti usmjerene ka kompletnom dječijem razvoju – na emocionalnoj, motoričkoj i društvenoj osnovi. Temu uvijek prožima i odgojni cilj, pa se uči o bontonu, empatiji i pomaganju, uči se o lijepim osobinama, diže se ekološka svijest, svijest o licima u stanju potrebe, kao i onima s posebnim potrebama, uči se o poštivanju odraslih itd. U radionice su inkorporirane i aktivnosti kojima se uče i jačaju životne vještine kod djece, sposobnost pozitivnog razmišljanja, samopouzdanje, razvoj samostalnosti i timskog rada. Početak radionica je u 9:30 sati.

Izložba “Panamski kanal“, biće otvorena u utorak, 19. marta, u 12 sati. Zašto je korisno  znati ulogu Panamskog Kanala, žile kucavice svjetske trgovine i modernog čudo nauke i tehnike. Koliko je trajala gradnja i zašto je preko 20 hiljada života ugašeno na temeljima izgradnje ovog mega projekta. Čiji brodovi imaju prioritet brzog prolaza od Atlantskog do Pacifičkog okeana i koje su cijene plovidbe. Ko je sve bio zainteresovan u gradnji i koji je razlog zašto ovaj projekat nije  realizovan u Nikaragvi i da li je ova ideja još aktuelna. Kako i na koji način se prolazi kanalom i koliko dugo traje. Koliko se plaća prolaz u dužini 82 km i još mnogo pitanja na koja  će te odgovor dobiti posjetom izložbe uz komentar autora i desetine prigodnih fotografija. 

U srijedu, 20. marta, dolaze zmaj, gradonačelnik i nogometaševa kći, da još jednom obraduju i razvesele mališane našeg grada. Zmajevi su vijekovima dio dječijih priča. Često se doživljavaju kao magična stvorenja koja djecu mogu odvesti u nevjerovatne avanture.  „Zmaj i nogometaševa kći“ je lepršava predstava, u kojoj se kroz igru stapaju mašta i zbilja, u kojoj i planet zemlja postaje razigrana i raspjevana lopta. Glumačke kreacije donose nam  Armin Omerović-Zmaj, Ana-Marija Tomić-Nogometaševa kći i Senad Bostandžić-Gradonačelnik. Tekst predstave; Mirsad Bećirbašić, muzika; Senad Bostandžić, aranžmani; Halid Hajduković, scenografija i plakat; Admir Halilović, kostimi; Amna  Kunovac Zekić i tehnička realizaciju; Džemal Karkelja.

       

U četvrtak, 28. marta, biće relizovan Koncert za najmađe “Sretni vrabac“, u kojem će učešće uzeti Dječiji eko hor “Sibel kids“, Hor JU Djeca Sarajeva i Muzička radionica CKM “Kad porastem“. Biće izvedene kompozicije i plesne numere “Medine kruške“, “Mali zeko“, “Veselje ptica“, “Kopali smo vrtić“, “Svaki dan se sunce rađa“, “Pada kiša“, “Hej potoče“, “Ples vilenjaka“. Umjetnički, organizacioni i tehnički tim koji će realizirat koncert; Ognjenka Mikavica, Edina Gafić, Admir Đulančić, Senad Bostandžić, Merima Homarac, Nermina Fočak, Admir Halilović i   Džemal Karkelja. Koncert počinje u 19:30 sati.

U petak, 29. marta biće organizovana promocija knjige autora Kemala Muminagića “O pticama i drugim prostorima“, u 20 sati.

27.04.2024.
OBILJEŽENA 31. GODIŠNJICA
Sjećanje na ubijenu djecu u Jukićevoj ulici
26.04.2024.
PROJEKAT „MREŽA CENTARA ZA ZDRAVO STARENJE“
Odabrani projekti organizacija civilnog društva
26.04.2024.
POMOĆ SOCIJALNO UGROŽENIM STANOVNICIMA CENTRA
Načelnik Mandić uručio 31 paket pomoći
Više vijesti