ŠKOLSKA USTANOVA OSNOVANA RATNE 1994. GODINE

Obilježen Dan Katoličkog školskog centra „Sveti Josip“ u Sarajevu

Sinoć su učenici sa svojim nastavnim osobljem svečanim programom obilježili Dan Katoličkog školskog centra „Sveti Josip“, koji je osnovan prije 30 godina ratne 1994. godine.

Manifestacija, koja je održana pod sloganom „Lijep si – kažem životu“ prema stihovima poljske književnice i nobelovke Wislawe Szymborske, započela je sa Himnom KŠC autora Šime Marovića, a završila solističkim izvedbama Nebo i Dušo moja Ane Trlin i Anje Đonović.

 

Ovom prilikom prisutnima se obratio ravnatelj Centra velečasni Mario Ćosić koji je ovom prilikom ukazao na značaj odgoja i obrazovanja. - Stoga, dragi učenici i učenice, dolazak u školu i učenje prihvatite kao najljepše razdoblje vašeg života, jer ono to doista jest, bez obzira na to koliko ponekad može biti teško, naporno i nepoželjno. U takve trenutke, unesite više radosti i budite potpora jedni drugima. Uz to, imajte povjerenja u svoje nastavnike i profesore koji dobar dio svog života posvećuju upravo vama i na tome im budite zahvalni, kazao je Ćosić i dodao - Ovo je ujedno prigoda za izraziti zahvalnost vladi Kantona Sarajevo, a posebno gospođi ministrici Naidi Hota-Muminović na podršci i razumijevanju specifičnosti KŠC „Sveti Josip“ kao i na suradnji u traženju najprikladnijih rješenja i odgovora na sva pitanja koja se tiču odgojno-obrazovnog procesa. Riječi zahvalnosti upućujem i gospodinu Srđanu Mandiću, načelniku općine Centar za podršku našoj osnovnoj školi, kao i gospodinu Nerminu Muzuru, načelniku općine Ilidža, na čijem se teritoriju nalazi naša područna osnovna škola.

 

Kako već nalaže tradicija tokom proslave Dana škole uručene su nagrade uposlenicima  Centra koji su dali svoj nemjerljiv doprinos u razvoju škole. U Sarajevu je ratne 1994. godine osnovan prvi Katolički školski centar „Sveti Josip“, nakon čega su ovakvi školski centri osnovani su u Zenici, Tuzli, Travniku i Žepču. U sastavu sarajevskog Katoličkog školskog centra tri su škole: Osnovna škola, Opća-realna gimnazija i Srednja medicinska škola. Osnovna škola ima podružnicu u sarajevskom naselju Stup.

 

Sinoćnjoj manifestaciji, između ostalih, prisustvovali su monsinjor Tomo Vukšić, vrhbosanki nadbiskup, ambasadori Hrvatske i Italije u BiH Ivan Sabolić i Marco di Ruzza, kao i načelnik Općine Centar Srđan Mandić zajedno sa pomoćnicom za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejlom Dizdarević.

30.04.2024.
OBILJEŽAVANJE DANA OPĆINE CENTAR 2.- 9. MAJA
Polaganje cvijeća na mezarju Kovači i spomen obilježja 2. maja
30.04.2024.
CENTAR KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR
Završen 27. festival komedije „Smijeh je lijek“
Više vijesti