OPĆINA CENTAR OVE GODINE STIPENDIRA 829 UČENIKA

Načelnik Mandić potpisao ugovore sa srednjoškolcima

Nakon jučerašnjeg potpisivanja ugovora za stipendije sa studentima načelnik Općine Centar je danas u velikoj sali Općine Centar potpisao ugovore i sa 829 učenika, dobitnika općinske stipendije „Prof.dr. Husein Kulenović“.

Sveukupno uslove javnog poziva za dodjelu stipendija je ispunilo 1239 učenika i studenata za šta je iz općinskog budžeta izdvojen iznos od 2.111.900 KM. 

 

-Svaki susret sa mladima je za nas praznik. Želimo da naša opština bude prepoznata kao opština za mlade, i mislim da smo na tom polju napravili određena iskorake. Ove godine smo udvostručili iznose za stipendije i došlo je vrijeme da se takmičimo ko će bolji biti u dobrim stvarima. Kada je riječ o mladima svim imamo isto mišljenje koliko je sufinaniramo đačke ekskurzije, mobilnost mladih za odlazak na studijska putovanja, tijesno sarađujemo sa školskim ustanovama, nagrađujemo uspješne i talentovane sportiste putem javnog poziva. Ovo niko vama nije poklonio već ste vi to zaslužili svojim trudom. Pozivam vas da bude i dalje dobri, poštujete jedni druge i spriječite vršnjačko nasilje koje dolazi od manjine, a nas je više i prijavite uvijek ovakve slučajeve jer ima ko da vas zaštiti. Ponosni smo na vas i nakon ovoga želim da i vi budete ponosni što ste žitelji opštine Centar, naglasio je načelnik Mandić.

 

Na osnovu Pravilnika o stipendiranju učenika i studenata „Prof. dr. Husein Kulenović“ pravo na stipendiju, između ostalog, imaju učenici srednjih škola i studenti koji su u prethodnoj školskoj/akademskoj godini postigli uspjeh u školi, odnosno fakultetu/akademiji sa prosječnom ocjenom 4.0 (srednjoškolci), dok je za studente najmanji prosjek ocjena 8.0. Na osnovu pomenutog pravilnika pravo na stipendiju imaju i djeca bez oba roditelja koja se nalaze na redovnom školovanju.

 

Učenica četvrtog razreda Druge gimnazija Hana Hasić je kazala da joj ova stipendija znači motivaciju za bolji uspjeh i da je jako zahvalna Općini Centar za ovu podršku, dok je učenik prvog razreda Gimnazije Obala Benjamin Alić kazao da će mu ova stipendija dati veliku motivaciju za bolji rad i učenje na čemu je posebno zahvalan. 

 

Današnjem događaju u ime Općine Centar također su prisustvovali i vijećnici Općinskog vijeća Centar: Aida Koluder-Agić, Alen Girt, Hidajet Porić i Đenan Muminović. Među današnjim potpisnicima stipendije 176 učenika su sa prosjekom ocjena 4.0 do 4.49, njih 422 je ostvarilo prosjek od 4.5 do 4.99, a 223 učenika dobitnika općinske stipendije su imala prosjek ocjena 5.0. Na osnovu pomenutog pravilnika jedan učenik bez oba roditelja je ostvario pravo na općinsku stipendiju. Stipendije učenicima srednjih škola i studentima biće isplaćivane deset mjeseci tokom školske godine, a mjesečni iznosi za srednjoškolce su 120, 150 i 200 KM, dok će studentima biti obezbijeđen iznos od 150, 200 i 250 KM u zavisnosti od prosjeka ocjena.

 

30.04.2024.
CENTAR KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR
Završen 27. festival komedije „Smijeh je lijek“
29.04.2024.
RADOVI NA REKONSTRUKCIJI I PROŠIRENJU NAHOREVSKE ULICE
Načelnik Mandić obišao gradilište
29.04.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN 30 DANA
Ostvarivanje prava na održivi povratak u prijeratno mjesto življenja
Više vijesti