Delegacija Općine Centar učestvovala u obilježavanju 6. aprila - Dana grada Sarajeva

Obilježavajući 6. april – Dan Grada Sarajeva i Dan oslobođenja Sarajeva od fašizma tokom Drugog svjetskog rata, te početka rata i višegodišnje opsade grada 1992. godine, delegacije svih nivoa vlasti, boračkih udruženja te brojni sugrađani obišli su danas spomen-obilježja, nekoliko gradskih grobalja te mezarje Kovači, gdje su polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje odali dužnu počast svim stradalim tokom protekla dva rata.

Delegaciju Općine Centar je predvodio načelnik Srđan Mandić koji je ovom prilikom naglasio da su ovo dani čiji je smisao da u našim turbulentnim i dinamičnim životima svi zastanemo i razmislimo o nekim stvarima i značajnim datumima poput 6. aprila. 

- 6. april je sigurno jedan od najvažnijih datuma u istoriji našeg grada. To je datum kada je počeo Drugi svjetski rat i kada su antifašisti Sarajeva pobijedili fašiste, nažalost to je i dan kada je Sarajevo ponovo 92. godine napadnuto od slične ideologije i kada su se opet antifašisti našeg grada udružili i krenuli u borbu protiv fašizma u jednom novom obliku za koji smo misli da se nikada više neće desiti. Sarajevo i Sarajlije sa dužnim pijatetom obilježavaju ovaj dan. Važna je poruka da se kaže ko je bio na pravoj strani istorije, a ko nije. Sarajevo će uvijek ostati antifašistički grad, grad slobode, ljubavi, mira i tolerancije, kazao je Mandić. 

 

Prema utvrđenom protokolu delegacije su prvo položile cvijeće ispred spomen-obilježja „Vječna vatra“, a zatim ispred zajedničkog spomen-obilježja „Bosanski šehid“ na šehidskom mezarju Kovači i na mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH i Vrhovnog komandanta Armije RBiH Alije Izetbegovića. Nakon toga su cvijeće položili na Spomen obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 92.-95., te u Velikom parku ispred mezarja 11 ubijenih policajaca, kao i na gradskom groblju Lav, šehidskom mezarju na pomoćnom stadionu na Koševu, katoličkom groblju Sveti Josip, te pravoslavnom groblju Sveti Marko. Nakon toga delegacija Općine Centar je obišla i položila cvijeće ispred biste Narodnog heroja Vladimira Perića Valtera, u spomen-parku na Vracama, spomenika ispred Policijske akademije na Vracama, kao i na starom Jevrejskom groblju i ispred spomen-obilježja ispred Općine Novi Grad.

30.04.2024.
CENTAR KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR
Završen 27. festival komedije „Smijeh je lijek“
29.04.2024.
RADOVI NA REKONSTRUKCIJI I PROŠIRENJU NAHOREVSKE ULICE
Načelnik Mandić obišao gradilište
29.04.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN 30 DANA
Ostvarivanje prava na održivi povratak u prijeratno mjesto življenja
Više vijesti