Načelnik Mandić čestitao Svjetski dan Roma

Povodom Svjetskog dana Roma koji se obilježava 8. aprila, načelnik Općine Centar Srđan Mandić uputio je čestitku svim pripadnicima romske nacionalne manjine u Općini Centar.
Načelnik Mandić čestitao Svjetski dan Roma

Svjetski dan Roma obilježava se kako bi se ukazalo na probleme i predrasude s kojima se Romi, kao najveća nacionalna manjina u Europi, svakodnevno suočavaju. Općina Centar godinama, u okviru svojih mogućnosti, pomaže romsku zajednicu na području Centra. Realizacijom mnogobrojnih aktivnosti nastojimo poboljšati položaj romske nacionalne manjine.

–Želja rukovodstva Općine Centar je da nastavi proces uključivanja Roma u sve segmente društvenog života, omogući njihovu potpunu ravnopravnost i pruži im jednake mogućnosti po pitanju obrazovanja, zapošljavanja kao i u ostvarenju kulturnih i manjinskih prava, stoji u čestitci koju je uputio načelnik Mandić.   

Svjetski dan Roma obilježava se od Prvog kongresa Roma, održanog 8. aprila 1971. godine u Londonu, što je zasigurno jedan od najvažnijih događaja u historiji romskog naroda. Na tom kongresu usvojene su odluke o romskoj zastavi i službenoj himni, a rezultiralo je i proglašenjem službenog romskog jezika, kao i službenim prihvaćanjem naziva „Rom“, što na romskom jeziku znači čovjek.

30.04.2024.
OBILJEŽAVANJE DANA OPĆINE CENTAR 2.- 9. MAJA
Polaganje cvijeća na mezarju Kovači i spomen obilježja 2. maja
30.04.2024.
CENTAR KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR
Završen 27. festival komedije „Smijeh je lijek“
Više vijesti