RADOVI NA REKONSTRUKCIJI I PROŠIRENJU NAHOREVSKE ULICE

Načelnik Mandić obišao gradilište

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić obišao je danas gradilište proširenja i rekonstrukcije dijela Nahorevske ulice. Radi se o projektu u vrijednosti od 604.656 KM, kojeg zajedničkim sredstvima finansiraju Općina Centar i Direkcija za puteve Kantona Sarajevo.

Kako je planirano projektom, u toku je i polaganje cijevi za novu fekalnu i oborinsku kanalizaciju u dužini od po 245 metara te za novu vodovodnu mrežu (208 metara) kojom prilikom će biti i urađeni priključci na okolne stambene objekte. 

 

Na osnovu glavnog projekta, kojeg je uradila projektantska firma „HS Inženjering“ d.o.o. Sarajevo, radi se na proširenju postojeće saobraćajnice u dužini od oko 90 metara od raskrsnice sa Ulicom Patriotske lige prema Pionirskoj dolini. Osim proširenja postojeće saobraćajnice, gdje će kolovoz biti širine od 7 metara sa pješačkim stazama širine od po 1,5 metara sa obje strane saobraćajnice, biće smanjen radijus postojeće krivine koja je sada jako nepregledna za saobraćaj motornih vozila, čime su najviše ugroženi pješaci. Uradit će se i sanacija postojećeg potpornog zida sa jedne strane saobraćajnice, a započela je i izgradnja novog armirano-betonskog zida dužine od 34 metara sa zaštitnom ogradom u visini od dva metra. 

 

 Osim proširenja i rekonstrukcije saobraćajnice u ovoj ulici je predviđen još jedan veliki infrastrukturni projekat, a radi se o izgradnji mosta u Ulici Nahorevska do broja 55. Stanovnici mjesnog područja i predstavnici Savjeta Mjesne zajednice „Pionirska dolina“ već dugi niz godina traže proširenje ulice i izgradnju novog mosta kako bi se omogućio nesmetano odvijanje saobraćaja i kretanje pješaka. Na osnovu navedenog načelnik Općine Centar Srđan Mandić je izdao nalog nadležnim općinskim službama za prostorno uređenje i investicije, te javne nabavke da provedu sve potrebne procedure za realizaciju ova dva velika infrastrukturna projekta čija ukupna vrijednost prelazi milionsku vrijednost.