CENTAR KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR

Kulturna dešavanja u mjesecu maju

U Javnoj ustanovi Centar kulture i mladih, čiji je osnivač Općina Centar, mjesec maj donosi bogat umjetnički program. Osim predstava, koncerata i izložbi, u maju je planiran nastavak brojnih kurseva, radionica i škola koje se održavaju tokom cijele godine.
Kulturna dešavanja u mjesecu maju

Interaktivna predstava za djecu i odrasle “Princeza Zlatka u kraljevstvu boja”, u produkciji Nevid teatra iz Banja Luke, bit će izvedena danas, 7. maja u 12 sati. Predstava će biti izvedena u Centru u okviru 10. Festivala dječije umjetnosti (FEDU).

U okviru obilježavanja Dana Općine Centar, 8. maja u 20 sati na Teatarsku scenu Jelićeva dolazi predstava “Državni lopov”. Studio Teatar iz Zenice je producent predstave koja je nastala 2005. godine i koja je trenutno jedna od najduže živućih predstava u BiH.

9. maja u 20 sati u JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo bit će izvedena predstava “Američki san”. Monodrama “Američki san” je tragikomična predstava, a istu je režirao Dražen Pavlović.

U petak, 10. maja, bit će realizovan koncert za najmađe „Sretni vrabac“, u kojem će učešće uzeti Dječiji eko hor „Sibel kids“, Hor JU Djeca Sarajeva i Muzička radionica Centra „Kad porastem“. Istoga dana, u okviru projekta „Kulturno-historijsko naslijeđe BiH“, Emir Durmišević će posjetiti OŠ „Isak Samokovlija“. 

14. maja od 17 sati, učenici srednjih škola, družit će se sa profesorom Vedranom Zubićem u prostorijama Centra kroz Znanstveno-edukacijsko-zabavno predavanje (ZEZ), novi oblik teatarskog predavanja sa primjesama humora. Pored toga, 14. maja biti će nastavak realizacije projekta „Kulturno-historijsko naslijeđe BiH“ sa Emirom Durmiševićem u JU OŠ „Hasan Kaimija“.

U petak 17. maja u 20 sati, za sve ljubitelje teatra, najavljeno je gostovanje Zijaha Sokolovića sa predstavom „Međuigre 0-24“ na Teatarskoj sceni Jelićeve. Ulaznice po cijeni od 15 KM su u prodaji putem portala www.kupikartu.ba  

U subotu, 18. maja, od 12 do 15 sati u Centru biti će održan završni koncert Muzičke radionice “Note” za školsku 2023/24 godinu. Na koncertu učestvuju djeca iz 15 osnovnih škola Kantona Sarajevo i podružnica muzičke radionice “Note – Maglaj”.

U utorak, 21. maja u 19 sati u JU Centar kulture i mladih premijerno će biti izvedena pozorišna predstava „PLASTIKA – u nama i oko nas“, u okviru THEARTO EU projekta. Tekst i songove je napisala Selma Parisi, muziku Zlatan Božuta, a režiju potpisuje Zijah A. Sokolović, osnivač THEARTA (Salzburg Austrija) i Ambasador dobre volje za toleranciju i nenasilje UNDP-a. Ulaz na premijeru je besplatan.

U galeriji Jelićeva, 22. maja u 9:30 sati bit će održana kreativno-edukativna radionica “Čarobna šuma” za mališane iz vrtića sa područja općine Centar sa multimedijalnom umjetnicom Džejlanom Karaman Pašić.

Dramska predstava “Dva groš” biti će izvedena 22. maja u 18 sati u Centru. Drama je nastala u okviru projekta “Kulturna baština kroz prizmu modernih tehnologija”  Udruženja “Bajka”. Predstava je realizirana u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2), koji finansira Evropska unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), uz podršku Općine Centar.

U petak i subotu, 24. i 25. maja, bit će realizovan Gitarfest 2024. Učenici osnovnih i srednjih muzičkih škola imati će priliku pokazati sve ono što uče tokom godine u svojim školama, kroz jednu muzičku numeru koju prezentiraju na zajedničkom koncertu. Koncert će biti organizovan u petak, 24. maja, sa početkom u 19 sati. Subota, 25. maja, rezervisana je za cjelodnevne radionice u prostorijama Centra.

Svečani završni koncert pod nazivom “Balet je super!” održat će se u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo u tri termina: 25. maja sa početkom u 17 sati, 27. maja sa početkom u 18 sati, te 29. maja sa početkom u 18 sati. Događaj će okupiti preko stotinu polaznika različitih umjetničkih škola i predstavlja vrhunac njihove predanosti i rada tokom cijele godine.

U petak 31. maja biti će odigrana komedija „Luda kuća“. Predstava počinje u 20 sati. Ulaznice po cijeni od 15 KM su u prodaji putem portala www.kupikartu.ba  

 

24.07.2024.
BESPLATNI TRENINZI NA OTVORENOM ZA SVE GENERACIJE
Projekat „Fitness ljeto na Betaniji“ okuplja sve više učesnika
24.07.2024.
JAVNA USTANOVA „CENTAR KULTURE I MLADIH“
Promocija knjige „Pisma Snova“ Harisa Dubice
23.07.2024.
UKUPNO IZDVOJENO 55.000 KM
Općina Centar nastavlja pomagati održivi povratak
Više vijesti