MZ "MEJTAŠ - BJELAVE"

Posjeta dječijem domu ''Egipat''

U povodu predstojećih božićnih blagdana predstavnici Mjesne zajednice ''Mejtaš-Bjelave'' i Općine Centar posjetili su Dječiji dom ''Egipat'' na Bjelavama.

Tom prilikom su Selma Piljević, sekretar MZ, Rusmir Avdić, predsjednik Savjeta MZ i Kosa Bjelobrk iz Službe Općine Centar za lokalnu samoupravu uručili prigodne pakete za štićenike Doma. Paketi sadrže slatkiše i druge prehrambene artikle kao i igračke za najmlađe štićenike. Sredstva za ovu donaciju obezbijedila je Komisija Općinskog vijeća za mjesne zajednice i saradnju sa drugim općinama i gradovima.

Tokom ove posjete Dječijem domu ''Egipat'' časne sestre koje vode brigu o štićenicima su istakle kako imaju dugogodišnju podršku Mjesne zajednice ''Mejtaš-Bjelave'' i Općine Centar te zahvalile za brigu i pažnju. Uz čestitke štićenicima i djelatnicima Doma za predstojeći katolički Božić gosti su naglasili da će se saradnja nastaviti i ubuduće.

Dječiji dom ''Egipat''– ustanovu za zaštitu djece izložene nevolji osnovao je 1890. godine prvi nadbiskup vrhbosanski dr. Josip Stadler, kao ustanovu koja služi općem dobru, promiče istinske vrednote i opire se svemu što se protivi dostojanstvu čovjeka. Nadbiskup Stadler je, sa uvjerenjem da djeca u nevolji ne smiju ostati bez prijatelja dobročinitelja, sestrama - Služavkama Maloga Isusa ostavio misiju brige o mališanima koji su iz bilo kojih razloga izloženi opasnosti stradanja, gubljenja i lutanja. Sestre vode potpunu brigu o štićenicima - djeci bez roditelja i obitelji, koje odgajaju i školuju do punoljetnosti. U domu žive djeca različitog uzrasta koja tu pronalaze utočište i obiteljsko ozračje. Osim toga, sestre povremeno pružaju pomoć na duhovnoj ili materijalnoj razini obiteljima bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost, pri rješavanju brojnih problema kao što su nedostatak hrane, nemogućnost nabavke školskih knjiga i lijekova...