Za dva mjeseca u Centru 1.149 beba bez matičnog broja

U periodu od 12. februara 2013. godine, od kada je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, postupajući u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH, obustavilo proceduru određivanja matičnog broja, pa do 1. aprila u dvije sarajevske gradske bolnice rođeno je 1.149 beba.
Za dva mjeseca u Centru 1.149 beba bez matičnog broja

Od tog broja, u zakonskom roku od 30 dana u matične knjige Općine Centar prijavljeno je 551 novorođenče kojem nije moguće odrediti jedinstven matični broj. Takva sudbina očekuje i ostale bebe koje će biti prijavljene za upis u matične knjige.

-Općinska Služba za opću upravu je 5. aprila 2013. godine dostavila kantonalnom Ministarstvu unutrašnjih poslova spisak sa podacima o prijavljenoj djeci rođenoj u porodilištima na području središnje sarajevske općine - u Kliničkom centru Koševo i Državnoj bolnici ''Prim. dr. Abdulah Nakaš'', a koja su upisana u općinske matične knjige. Takve spiskove ćemo redovno dostavljati MUP-u KS svake sedmice. Ovim postupkom želimo potaknuti nadležne institucije da što prije riješe problem određivanja matičnog broja, bez kojeg su bebama uskraćena osnovna prava na liječenje ili izdavanje određenih dokumenata– kazala je Jasna Beba, pomoćnica načelnika za opću upravu Općine Centar i podsjetila da je u prošloj godini u matične knjige Općine Centar upisano 5.010 novorođenčadi.

Kako bi prevazišli nastalu situaciju Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo planira započeti proceduru određivanja privremenog jedinstvenog matičnog broja, kako bi se građanima omogućilo liječenje. Privremeni broj će važiti do konačno pravosnažno dodijeljenog broja od strane nadležnog ministarstva unutrašnjih poslova. Također je Vlada distrikta Brčko na vanrednoj sjednici, održanoj 10. aprila 2013. godine, usvojila odluku na osnovu koje će se i dalje primjenjivati član 5. državnog Zakona o jedinstvenom matičnom broju, tako da će se stanovnicima tog distrikta nastaviti određivanje jedinstvenog matičnog broja.