Završena ''Manifestacija mira i sjećanja Meletta 2013.''

''Manifestacije mira i sjećanja (Melettagedenken) Meletta 2013.'', koja je trajala od 5. juna 2013. godine, završena je 7. juna svečanim prijemom u Ambasadi Austrije u Sarajevu kojem su prisustvovali članovi Društva austrijsko-bosanskohercegovačkog prijateljstva, delegacije iz Austrije, Italije, Češke, Slovenije i Hrvatske te domaći zvaničnici i gosti među kojima je bio i Jovan Divjak.
Završena ''Manifestacija mira i sjećanja Meletta 2013.''

Tom prigodom je ambasador Austrije u BiH dr. Donatus Köck izrazio zadovoljstvo što ima priliku i čast biti domaćin gostima iz više prijateljskih zemalja. Naglasio je da je most koji povezuje Austriju i Bosnu i Hercegovinu jak, te da se ovom manifestacijom odnosi između dvije prijateljske zemlje ali i ostalih učesnica dodatno jačaju. Istakao je i da će Sarajevo slijedeće godine, kada se bude obilježavalo 100 godina od početka Prvog svjetskog rata i atentata na princa Ferdinanda, cijelom svijetu poslati poruke mira i tolerancije.

''Manifestacijom mira i sjećanja (Melettagedenken) Meletta 2013.'' obilježava se godišnjica bitke na Monte Meletti (sjeverna Italija) kojom je austro-ugarska vojska ostvarila jednu od najslavnijih pobjeda u Prvom svjetskom ratu. Bitka se odigrala 7. juna 1916. godine, kada je poražena italijanska armija i u kojoj je poginulo 208 Bošnjaka različitih vjeroispovijesti - pripadnika Druge bosanskohercegovačke regimente austrougarske vojske, poznatije kao Bošnjačka regimenta.

U okviru manifestacije u Sarajevu, koju je 5. juna otvorio dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar i predsjednik Organizacionog odbora Nedžad Ajnadžić, održani su za sve učesnike prijemi u velikoj sali Općine Centar i u Gradskoj upravi kod gradonačelnika Sarajeva Ive Komšića, a upriličen je i obilazak spomen obilježja ''Vječna vatra'' i spomenika mira na groblju Vlakovo gdje su članovi delegacije položili cvijeće i odali počast stradalim tokom dva protekla rata.

Za organizaciju manifestacije ''Meletta 2013.'' Općina Centar je donirala 15.000 KM.

25.07.2024.
EKIPE CIVILNE ZAŠTITE NA TERENU
Svakodnevna opskrba pitkom vodom naselja Gorica
Više vijesti