Delegacija Dekade inkluzije Roma posjetila Općinu Centar

Sekretarijat Dekade inkluzije Roma 2005-2015. i predstavnici država članica su tokom boravka u našoj zemlji posjetili 30. septembra 2014. godine i Općinu Centar gdje su se upoznali o položaju Roma koji žive na području Centra.
Delegacija Dekade inkluzije Roma posjetila Općinu Centar

 

Bosna i Hercegovina se pridružila Dekadi inkluzije Roma 2005-2015. u septembru 2008. godine. Po osnovu ostvarenog napretka u poboljšanju položaja romske manjine u BiH, zemlje članice podržale su prijedlog da naša zemlja predsjedava Dekadom od 1. jula 2014. do 30. juna 2015. godine. Tokom predsjedavanja Dekadom naša zemlja je bila organizator sastanka Međunarodnog Upravnog komiteta koji je održan 29. i 30. septembra 2014. u Bosni i Hercegovini. Sastanku su prisustvovali predstavnici država članica Dekade, država posmatrača, institucija iz BiH kao i međunarodne zajednice.

 

Članove delegacije Dekade inkluzije Roma ugostili su u Općini Centar savjetnici općinskog načelnika Mustafa Resić i Edina Muslić, te pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Zakira Šero.

 

Savjetnik Resić upoznao je goste o položaju u kojem se nalaze Romi na području Centra. -Na jednoj od najatraktivnijih lokacija u općini Centar, Crnom vrhu na Gorici, nalazi se romsko naselje. Tamo su izgrađeni stanovi za Rome. Također, potpisali smo i ugovor za izgradnju još sedam stambenih jedinica i za to smo obezbijedili određena finansijska sredstva, zemljište i čekamo projekt koji je u završnoj fazi. Osim stambenog zbrinjavanja Roma, već duži niz godina intenzivno smo uključeni u kampanju kako bi romska djeca imala rodne listove, jer ih je bilo mnogo bez osobnog identiteta- naglasio je Resić.

 

Prema Resićevim riječima, Općina Centar pridaje veliku pažnju uključivanju Roma u društvenu zajednicu, a naročito njihovom obrazovanju. –Osim što svake godine obezbijedi 30.000 KM za kupovinu đačkih torbi i školskog pribora za prvačiće, među kojima su i romska djeca, Općina Centar izdvoji i 10.000 KM za podršku redovnom školovanju Roma. Sretni smo što se u 11 osnovnih škola u Centru školuje 73 romske djece. Također, imamo i mikro projekte namijenjene za pomoć starim i bolesnim, za manifestacije povodom Đurđevdana, socijalne i zdravstvene projekte koji doprinose tome da Romi žive bolje. Vidimo i da jača svijest Roma o pripadnosti zajednici, ali i važnosti obrazovanja, što nam je jako drago- kazao je Resić.

 

Gosti su zahvalili svojim domaćinima i naglasili da bi sistem brige i pažnje koju Općina Centar poklanja prema romskoj populaciji trebalo kao dobar primjer prenijeti u druge zemlje Evrope. Nakon posjete Općini Centar delegacija Dekade obišla je i Osnovnu školu ''Hasan Kikić'' na Gorici.