Građani donirali 1.500 knjiga za biblioteku u Maglaju

Na prijedlog Komisije Općinskog vijeća Centar za mjesne zajednice i saradnju sa općinama i gradovima, organizirana je u svih 15 mjesnih zajednica središnje sarajevske općine akcija prikupljanja knjiga za potrebe Opće biblioteke u Maglaju.
Građani donirali 1.500 knjiga za biblioteku u Maglaju

Tokom održavanja akcije, koja je počela u aprilu i traje do 20. maja 2015. godine, veliki broj građana je odlučilo da podrži ovu humanu misiju i donira knjige kako bi obogatio knjižni fond biblioteke koji je stradao u prošlogodišnjim velikim majskim poplavama. Najveći odziv građana koji su poklanjali knjige bio je u mjesnim zajednicama ''Ciglane-Gorica'', ''Mejtaš-Bjelave'' i ''Džidžikovac-Koševo I'' gdje je prikupljeno oko 1.500 naslova.

 

-Komisija za mjesne zajednice je usvojila zaključak da u saradnji sa Službom za lokalnu samoupravu Općine Centar animiramo građane po mjesnim zajednicama kako bi prikupili knjige za biblioteku u Maglaju. Prije godinu dana u velikim poplavama biblioteka u Maglaju je izgubila oko 70% knjižnog fonda, odnosno oko 30.000 knjiga. Po okončanju ove akcije donirane knjige ćemo predati u maglajsku biblioteku. U narednom periodu planiramo nekoliko sličnih humanitarnih akcija i vjerujem da će naši sugrađani, kao i mnogo puta do sada, iskazati solidarnost– rekao je Samir Fazlić, predsjednik Komisije.

 

Od prikupljene književne građe, više od hiljadu knjiga je skupljeno u Mjesnoj zajednici ''Ciglane-Gorica'' zahvaljujući angažovanju sekretara MZ Izeta Kuhinje i volontera Mirze Cocalića. –Građani su najviše darivali djela iz dječije književnosti, zatim beletristike, stručne i vjerske literature. Najveća pojedinačna donacija je bila oko 200 knjiga. Inače, u ovoj akciji su najviše knjiga darivali penzioneri, na čemu im se posebno zahvaljujemo, a bilo je i donatora sa područja općine Stari Grad– kazao je Cocalić.