U Centru za mlade otvorena izložba najboljih fotografija

U Centru za mlade na Gorici (Avde Jabučice 52) otvorena je 11. juna 2015. godine izložba 20 najboljih fotografija prispjelih na javni konkurs ''Kultura i kulturne institucije općine Centar Sarajevo'' a koje su napravili srednjoškolci.
U Centru za mlade otvorena izložba najboljih fotografija

Izložbu su otvorili Senad Bostandžić, direktor Centra za kulturu Sarajevo i Haris Čalkić, urednik web portala ''Fotografija.ba'', koji zajedno već  treću godinu zaredom realizuju projekt pod nazivom ''Fotofestival za učenike srednjih škola''. Općina Centar je projekt podržala sa 2.800 KM.

 

–U realizaciju ovog projekta smo krenuli sa željom i idejom da amaterskim fotografima damo mogućnost da imaju ovakav neobičan i jedinstven festival u Bosni i Hercegovini. Na konkurs je pristiglo više od pedeset izvanrednih fotografija, od kojih je izabrano 20 najboljih. Općina Centar je za autore tri najbolje fotografije obezbijedila novčane nagrade od 300, 200 i 100 KM. Nadam se da će ovaj projekt biti nastavljen i ubuduće, najviše zbog mladih fotografa– kazao je Bostandžić.

 

O proceduri odabira najboljih fotografija pristiglih na konkurs, koji je bio otvoren od 25. aprila do 31. maja ove godine, govorio je Haris Čalkić. -Zajedno sa Dejanom Đurićem iz Banja Luke, koji je zamjenik urednika web portala ''Fotografija.ba'', pregledali smo sve pristigle radove anonimnih autora. Ocjenjivali smo kako je fotografija odgovorila na temu, kako je tehnički urađena i koja je poruka fotografije– istakao je Čalkić.

 

Prvo mjesto na ovogodišnjem Fotofestivalu osvojio je Kemal Softić za fotografiju zgrade Narodnog pozorišta. Drugo mjesto zauzela je Iman Krnjić sa fotografijom zgrade Predsjedništva BiH, a treće je pripalo Damiru Bahtjareviću za fotografiju zgrade Avaz Twist Tower. 

 

Svečano otvaranje izložbe, koja će biti otvorena do 20. jula ove godine, uveličao je sa prigodnim kompozicijama Tarik Aščerić, polaznik Škole gitare Centra za mlade na Gorici.