Inicijativa za izgradnju dječijeg igrališta na Grdonju

Povodom inicijative stanovnika Mjesne zajednice ''Hrastovi-Mrkovići'' da se zapušteni objekt i lokalitet stare seizmološke stanice u Ulici Grdonj uredi i očisti te izgradi dječije igralište, predsjedavajući Općinskog vijeća Centar doc. dr. Nedžad Ajnadžić posjetio je 11. juna 2015. godine Federalni hidrometeorološki zavod gdje ga je ugostio direktor ove institucije Almir Bijedić.
Inicijativa za izgradnju dječijeg igrališta na Grdonju

U ime stanovnika pomenute mjesne zajednice, u posjeti Zavodu bili su općinski vijećnik Hamdija Hasanović te članovi Savjeta MZ Sabiha Osmić i Muhamed Hasanović.

 

Imajući u vidu da na području MZ ''Hrastovi-Mrkovići'' ne postoji nijedno dječije igralište, ovom prilikom je razgovarano o mogućnostima da se dio prostora na Grdonju gdje je zapušteni objekt seizmološke stanice, u vlasništvu Federalnog hidrometeorološkog zavoda, dobije na korištenje radi eventualne izgradnje dječijeg parka ili igrališta te sagledaju mogućnosti da se u pomenutom objektu otvori istureno odjeljenje osnovne škole za djecu sa tog područja.

 

Direktor Federalnog hidrometeorološkog zavoda je naglasio da planiraju vratiti seizmološku stanicu na Grdonj i instalirati potrebne instrumente te uspostaviti dvije laboratorije za kvalitetu zraka.

 

-U narednom periodu bit će intenzivirani radovi na uređenju i čišćenju pomenutog zemljišta i objekta. Kad je riječ o zemljištu, koje je površine oko šest hiljada kvadratnih metara, o tome odlučuje Vlada Federacije BiH. Mi kao Zavod nećemo praviti problem da se dio zemljišta ogradi i napravi igralište- rekao je Almir Bijedić i dodao kako smatra da prostorije zapuštenog objekta ne odgovaraju školskom ambijentu i da ne bi mogle biti pretvorene u učionice.

 

Predsjedavajući Ajnadžić je naglasio da je Općini Centar u interesu da se pomenuti lokalitet uredi, te da će Općinsko vijeće, ukoliko se dobije saglasnost Vlade Federacije BiH, donijeti odluku da se investira u izgradnju dječijeg parka kojeg bi najmlađi stanovnici tog područja mogli koristiti u narednom periodu.

 

Sastanku u Zavodu prisustvovala je i Đenita Bogunić-Kešelj, šefica odsjeka za komunalne poslove u Općini Centar.