Općina dodijelila stipendije za još 18 učenika i 13 studenata

Izmjenama i dopunama budžeta Općine Centar za 2015. godinu obezbijeđeno je dodatnih 30.000 KM za stipendiranje još 18 učenika i 13 studenata u školskoj 2014/2015. godini.
Općina dodijelila stipendije za još 18 učenika i 13 studenata

Tim povodom je u Općini 18. juna 2015. godine upriličeno potpisivanje ugovora sa ovim dobitnicima stipendija ''Prof. dr. Husein Kulenović''. Da podsjetimo, ranije su to pravo u ovoj školskoj godini ostvarila 93 učenika i 94 studenata, za što je u budžetu Općine Centar izdvojeno 187.200 KM.

 

Pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Zakira Šero je naglasila da je ovo do sada najveći broj učenika i studenata koji su dobili stipendije Općine Centar.

 

-Sada su ugovore potpisali učenici i studenti koji su ostvarili odlične rezultate, ali koji zbog nedostatka sredstava ranije nisu mogli ući u uži izbor. Zbog toga je Općinsko vijeće donijelo odluku da i njima dodijeli stipendije. Pošto je sada juni, a stipendije se daju za deset mjeseci školske godine, novac za protekli period će im biti uplaćen odjednom- kazala je Šero.

 

Senad Alić, vijećnik u Centru i predsjednik Komisije za obrazovanje je naglasio kako ovo nije prvi put da Općina Centar izlazi u susret učenicima i studentima koji ostvaruju zavidne rezultate. -Općina Centar i Vijeće su imali opredjeljenje da se obezbijedi dodatni novac. Tako ćemo raditi i u narednom periodu- rekao je Alić.

 

Amila Handžić, učenica Druge gimnazije je prilikom potpisivanja ugovora izjavila da je stipendija za nju veliko iznenađenje, jer se nije nadala da će je dobiti. -Ona za mene predstavlja nagradu za uspjeh koji sam postigla dosad- istakla je Amila.

 

Đana Serdarević, studentica Akademije likovnih umjetnosti je kazala da je stipendija za nju veliki poticaj. -Mnogi učenici i studenti se trude da postignu značajne rezultate kako bi dobili stipendije. Općina Centar je dala veliku šansu svim mladim i jako mi je drago što su nas izabrali- izjavila je Đana.