MLADI U OPĆINI CENTAR

Održana edukativna radionica za romsku djecu

U srijedu, 8. jula 2015. godine u prostorijama Mjesne zajednice ''Ciglane-Gorica'' (Trg Merhemića 14) održana je edukativna radionica za romsku djecu iz Sarajeva pod nazivom ''Ljetni kamp prijateljstva 2015.''

Ovogodišnju edukativnu radionicu, koja je okupila tridesetak romske djece sa Gorice i Crnog vrha, organizirala je nevladina organizacija iz Vašingtona ''Međunarodne radionice za djecu'' (TWI4Kids) u saradnji sa sekretarom MZ ''Ciglane-Gorica'' Izetom Kuhinjom. Edukaciju je vodila direktorica pomenute organizacije Bobby Houser (Bobi Hauzer), uz pomoć Lisbeth Willis, američke koordinatorice projekta i prevodilaca.

 

 

O ovoj nevladinoj i neprofitabilnoj organizaciji i njihovim projektima nešto više je kazao koordinator projekta Vjekoslav Saje koji od 1997. godine, zajedno sa suprugom Azrom, djeluje u ime ''Međunarodne radionice za djecu'' na prostorima cijele Bosne i Hercegovine. –Osnovni cilj projekta je da djeca na radionicama, kroz igru i zabavu, uče o liderstvu i timskom radu. Želimo da nauče kako zajednički raditi i rješavati probleme, a ujedno da kroz druženje nauče engleski jezik. U projekt su uključeni i mladi volonteri – prevodioci za koje, uz pomoć naših poslovnih prijatelja, organizujemo boravak u Sjedninjenim Američkim Državama, ponekad i po godinu dana. Također smo na ovom projektu angažovali i mladog pomoćnika – osobu sa posebnim potrebama- rekao je Saje i podsjetio da je ova nevladina organizacija prije nekoliko godina, zajedno sa bivšim ambasadorom SAD u BiH Tomasom Milerom i njegovom suprugom, uspješno realizovala projekt za nastavno osoblje u školama širom Bosne i Hercegovine. Održan je niz seminara i predavanja za nastavnike o tome kako rješavati probleme sa djecom koja imaju poteškoća u učenju i savladavanju školskog gradiva.