Općina pomaže opremanje školskih biblioteka

U cilju unapređenja obrazovnog procesa u osnovnim školama Općina Centar je i ove godine izdvojila sredstva za opremanje školskih biblioteka u iznosu od 10.000 KM

Raspodjela novčanih sredstava pojedinim školama na području središnje sarajevske općine izvršena je u skladu sa brojem učenika i ukupnim raspoloživim fondom školske lektire, na osnovu čega su odabrani prioriteti.

Tako je ovaj put sedam osnovnih škola dobilo finansijsku potporu Općine Centar za opremanje biblioteka. Osnovne škole ''Hasan Kikić'', ''Vladislav Skarić'' i Katolički školski centar dobile su po 2.000 KM, a škole ''Isak Samokovlija'', ''Alija Nametak'', ''Musa Ćazim Ćatić'' i ''Nafija Sarajlić'' po 1.000 KM.

Inače, u bibliotekama 11 osnovnih škola na području općine Centar učenicima je u protekloj školskoj godini bilo na raspolaganju 55.697 knjiga raznovrsne literature, a od toga 14.397 primjeraka obavezne školske lektire. Bez obzira na ukupan broj knjiga u školskim bibliotekama, još uvijek je nedovoljan broj primjeraka obavezne lektire, a neki od problema su i mali broj naslova, stalna amortizacija knjiga, promjena izbora obavezne lektire po nastavnom planu i programu i drugo.