Posjete učenika predstavama Narodnog pozorišta

Zahvaljujući finansijskoj podršci Općine Centar Sarajevo, tokom februara 2016. godine nastavljene su posjete učenika osnovnih škola iz Centra predstavama u sarajevskom Narodnom pozorištu. Planirano je da tokom ovog mjeseca 385 učenika iz sedam osnovnih škola besplatno pogleda tri predstave.
Posjete učenika predstavama Narodnog pozorišta

U utorak, 9. februara 2016. godine učenici sedmih razreda osnovnih škola „Katolički školski centar“, „Mehmed beg Kapetanović Ljubušak“ i „Hasan Kaimija“ pogledali su baletnu predstavu „Paquita“ i „Bolero“. Balet „Paquita“ jedan je od najslavnijih primjera klasicizma u baletu i ujedno jedan od najtežih baleta za izvođenje. Izvorno, ovaj balet je djelo francuskog kompozitora Edouarda Deldevezea (1817-1897). Koreografiju predstave je uradila Ljubov Kunakova, scenograf je Slobodan-Bobo Perišić, a kostimograf Amna Kunovac-Zekić.

 

Učenici sedmog razreda Osnovne škole „Isak Samokovlija“ u utorak 16. februara ove godine imali su priliku prisustvovati operi u dva čina „Služavka gospodarica“. Naime, riječ je o najpoznatijem djelu talijanskog kompozitora Giovanni Battiste Pergolesija, a komična opera govori o ženi koja uspijeva u svim svojim namjerama. Najpoznatiju Pergolesijevu operu u Sarajevo donio je reditelj Ognian Draganoff. U Narodnom pozorištu Sarajevo prvi put premijerno je izvedena 1968. godine, a obnovljena je 1996. godine, oba puta pod dirigentskom palicom Teodora Romanića.

 

Klasični balet u dva čina i sedam slika „Dama s kamelijama“ na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo 23. februara 2016. godine pogledat će učenici devetih razreda osnovnih škola „Nafija Sarajlić“ i „Safvet beg Bašagić“, te učenici osmog razreda osnovne škole „Vladislav Skarić“. Balet „Dama s kamelijama“ u Sarajevu postavio je koreograf Vasiliy Medvedev, a njegov asistent je Stanislav Fečo, dok je libreto prema romanu Aleksandrea Dumasa i Verdijeve opere „La traviata“ uredila Jana Temiz.

 

Zahvaljujući dugogodišnjoj dobroj saradnji Općine Centar i sarajevskog Narodnog pozorišta te finansijskoj podršci iz općinskog budžeta, učenici starijih razreda osnovnih škola sa područja Centra tokom godine besplatno posjećuju predstave ove institucije kulture. Općina Centar je za realizaciju ovog značajnog projekta u prošlogodišnjem budžetu izdvojila 8.000 KM te na taj način omogućila da 1.139 učenika osnovnih škola iz Centra posjeti predstave na sceni Narodnog pozorišta.

 

Podsjećamo da je i ove godine Općina Centar u svom budžetu obezbijedila 8.000 KM za ovu namjenu, a posjete pozorišnim predstavama za preostale učenike će biti organizovana u narednim mjesecima. Sve predstave koje se izvode za osnovce pažljivo su odabrane, pri čemu se prvenstveno vodi računa o primjerenosti sadržaja njihovom uzrastu.