Realizacija komunalnih projekata na području Mjesne zajednice „Betanija“ u vrijednosti od 517.330 KM

Na osnovu potpisanog ugovora o realizaciji projekta sanacije dijela saobraćajnice Ulice Armije RBiH, od raskrsnice sa Ulicom Kenana Brkanića prema naselju Poljine, radnici građevinske firme „Grakop“ iz Kiseljaka su početkom augusta započeli sa radovima na asfaltiranju pomenute saobraćajnice.

Radove finansira Općina Centar iz čijeg je budžeta za ovu namjenu izdvojen iznos od 135.190 KM, dok je za nadzor zadužena firma „Energoinvest“ d.d. Sarajevo.

 

Planirano je uklanjanje postojećeg oštećenog asfalta i podloge, te ugradnja novog tampona, na dužini od 500 metara. Nakon pripremnih radova sa obje strane saobraćajnice biće postavljeni novi betonski ivičnjaci (1.200 metara). Za adekvatnu odvodnju oborinskih voda biće ugrađen sistem nove odvodnje. Prije asfaltiranja (2.400 metara kvadratnih) planirana je nivelacija postojećih šahtova i šibera za vodu. Projektom sanacije saobraćajnica će biti proširena do jedan metar, gdje budu dozvoljavale prostorne mogućnosti.  Prema odredbama potpisanog ugovora rok za izvođenje radova je 90 dana.

 

Paralelno sa ovim radovima u toku je sanacija dijela Ulice Gornji Kromolj na dionici koja vodi od broja 24 prema naselju Nahorevo (Mjesna zajednica „Betanija“),  i vrijednost ovih radova koje finansira Općina Centar iznosi 139.780 KM.

 

U narednom periodu trebaju započeti radovi i  na asfaltiranju dijela Ulice Kromolj od raskrsnice sa Ulicom Patriotske lige. Vrijednost ovih radova iznosi 252.363 KM.