Općina Centar finansijski podržala obilježavanje 60. godišnjice osnivanja Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine je, u povodu 60. godišnjice rada ove institucije kulture, upriličena izložba pod nazivom „Imamo Muzej“ autorice i kustosice Đane Kukić.

Na izložbi je prikazan dio arhiva rada Muzeja tokom šest decenija.

- Na samoj izložbi nastojala sam predstaviti najvažnije muzejske dokumente iz arhiva Muzeja, novinske članke, fotografije, pozivnice, rukopise, kataloge, monografije, scenarija i sve ono iz čega se može vidjeti kako se nekad radilo u Muzeju tokom 60 godina. Izložen je i pažljivo izabran kolaž dijelova izložbi koje su moji prethodnici napravili u tom periodu – kazala je Kukić.

Prilikom otvaranja izložbe direktorica Muzeja Šejla Šehabović je kazala da je izložba nastala u veoma teškim uslovima za ovu instituciju kulture, te se zahvalila svima koji su pomogli.

-Zahvalni smo Općini Centar Sarajevo koja je prva reagirala na našu molbu za podršku produkciji ovog za nas veoma važnog projekta u godini velikog jubileja. Izložbu su također podržali i Općina Stari Grad Sarajevo, a pokrovitelj je Grad Sarajevo. Ove godine ekipi Muzeja pridružio se kreativni tim volontera Prve gimnazije Sarajevo, pod vodstvom prof. Jesenke Jusko. Oni su učestvovali u izlaganju, a vodit će i ture kroz postavku izložbe. Ova saradnja je vezana uz projekat koji već dugo godina zamišljamo - gdje bi djeca bili kustosi i kustosice našega Muzeja. Ovo radimo jer nam zaista treba volonterski rad, ali i u simboličkom smislu želimo pokazati koliko je važan odgoj muzejske publike i da zapravo današnje generacije ne brinu o našoj baštini i da je sve u što se najviše možemo pouzdati mladost naše zemlje – istakla je Šehabović.

 

Izložbu „Imamo Muzej“ zainteresovani mogu pogledati u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH (Sime Milutinovića Sarajlije 7) do 6. decembra svaki radni dan i subotom od 10 do 19 sati.

29.11.2023.
VETERINARSKA STANICA SARAJEVO
Načelnik Mandić uručio opremu i sredstava za hiruršku salu
29.11.2023.
SEDAM SUGRAĐANA POGINULO U HAMDIJE KREŠEVLJAKOVIĆA
Obilježena godišnjica stradanja naših sugrađana
Više vijesti