Udruženje „Mohanđi“ i „Act Fondacija BiH“ poklonile voćnjak Osnovnoj školi „Šip“

Danas je ispred objekta Osnovne škole „Šip“, uz saglasnost direktora škole Damira Ovčine, a u prisustvu predstavnika Općine Centar, organizovana sadnja 15 autohtonih sorti voćki koje su poklonili Udruženje „Mohanđi“ i „Act Fondacija BiH“.

Sadnja voćki predstavlja dio globalne inicijative pod nazivom „The Fruit Three Plantation Drive“, koja ima za cilj sadnju 100.000 stabala voćki po šumama i urbanim sredinama diljem svijeta.

- Stabla se u okviru ovog projekta sade da bi pružila zeleni pokrivač Majci Zemlji, novi dom i utočište životinjama, te hranu svim bićima - ljudima, životinjama, insektima i pticama. Mi danas jedemo voće koje je neko posadio prije mnogo godina, a plodove stabala koja smo mi posadili služit će generacijama koje tek dolaze. Mohanđi, osnivač naših fondacija, uvijek napominje da je pravo bogatstvo u onome što dajemo planeti, a ne onome što od nje uzimamo, objasnila je Asja Dupanović, predstavnica ACT Fondacije Bosne i Hercegovine.

Sadnja stabala voćki u dvorištima bosanskohercegovačkih škola i vrtića jedan je od prioriteta ovog projekta u Kantonu Sarajevo. Sarajevska Općina Centar sa druge strane kroz svoje aktivnosti nastoji pokazati svoju odgovornost prema okolišu i razvijati svijest o dobrim praksama za očuvanje životne sredine.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić je tim povodom naglasio da u sadnji voćki u blizini škole postoji simbolika:

- Prije nešto više od mjesec dana smo otvorili školu gdje se odgajaju i školuju naši najmlađi. Danas smo zasadili sadnice voćki. Ovaj projekat, pored praktičnog ima i veliki simbolički značaj. Opština Centar će nastaviti podržavati sve projekte koji za cilj imaju unapređenje naše životne sredine.

U okviru ove globalne inicijative od proljeća je diljem svijeta posađeno nešto više od 22.000 stabala. Bosna i Hercegovina postala je dijelom projekta u aprilu ove godine kada su stabla zasađena u Tuzli, Bijeljini, Prijedoru, Banjoj Luci i Sarajevu.

-Veoma me raduje to što imamo priliku biti dio svjetskog projekta sadnje drveća sa plodovima, koji će biti na raspolaganju svim živim bićima u našem okruženju, ne samo ljudima. Poseban značaj svakako ima činjenica da se sadnja drveća dešava na prostoru koji koriste djeca, jer na jedan vrlo neposredan način ih motivišemo da jednog dana kada odrastu i oni budu pokretači inicijativa koje donose dobrobit društvu u kom žive. To je naša dužnost i ostavština, kazala je Dalila Lakomica, predsjednica Udruženja „Mohanđi“ za BiH.

Stručnu pomoć sadnji voćki dali su uposlenici KJKP „Park“.