Završni radovi na izgradnji stepeništa na području MZ „Park-Višnjik“

Na osnovu ugovora o izvođenju radova na investiciono-tehničkom održavanju staza, stepeništa i ograda na području općine Centar, kojeg su potpisali načelnik Srđan Mandić, u ime finansijera projekta, i direktor građevinske firme „Sela“ Emir Tutić, kao izvođač radova, u toku su radovi na izgradnji novih stepeništa na području Mjesne zajednice „Park-Višnjik“.

Radnici pomenute firme su u Ulici Višnjik između brojeva 20-25 u okviru pripremnih radova uklonili staro oštećeno stepenište nakon čega je urađeno nasipanje i nabijanje tampona prije izgradnje novog armirano-betonskog stepeništa. U narednoj fazi radova započelo je postavljanje novih kulir ploča (61 metar kvadratni) koje su se pokazale kao najbolji izbor, jer dobro podnose velike vrućine i niske temperature. Na kraju radova biće postavljena nova rukohvatna ograda ukupne dužine 56 metara.

Ovakvu vrstu zaštitne rukohvatne ograde je potrebno postaviti i duž novoizgrađenog stepeništa u Ulici Višnjik kod broja 21a.

Na području MZ „Park-Višnjik“ također je u toku izgradnja trećeg stepeništa u Ulici Bolnička između brojeva 26 i 28. Na ovoj lokaciji je prema predmjeru i predračunu planirana izgradnja novog armirano-betonskog stepeništa ukupne dužine 75 metara obloženog kulir pločama i sa novom rukohvatnom ogradom.

Na osnovu pomenutog ugovora, čija je vrijednost 161.760 KM, okončani su radovi na ugradnji rukohvatne ograde za osobe sa invaliditetom u pasažu u Radićevoj ulici, završena je izgradnja pristupne pješačke staze i stepeništa u Ulici Buka na broju 3, kao i sanacija stepeništa i rukohvatne ograde u istoj ulici na broju 1. Okončani su radovi i na sanaciji pristupne staze i stepeništa u Ulici Antuna Hangija 27-29, te sanacija pristupne staze u Ulici Muhameda Hadžijahića 50. U toku su pripreme na izradi novih rukohvatnih ograda koje će biti ugrađene u ulicama: Zaima Šarca, Braće Begić 11, Marcela Šnajdera, dok će u narednom periodu započeti sanacija pješačke staze i stepeništa u Ulici Ismeta Mujezinovića 28.

 

 

 

U ovogodišnjem budžetu Općine Centar za projekte izgradnje, rekonstrukcije i sanacije stepeništa, pristupnih i pješačkih staza i ograda obezbijeđeno je 2.477.000 KM.